Следвайте ни

Савка - жената, в която Петър Дънов "вкара" духа на майка си СНИМКИ

viber icon

Савка Керемедчиева, най-близката жена на Дънов, е родена на 27 юли 1901 г. и целия си 44-годишен живот посвещава на учението на Учителя и на неговия живот. Двамата са били постоянно заедно, както и в компанията на останалите ученици. Още когато се виждат за първи път, 5-годишното момиченце възкликва: "Откога те чакам!", а Учителя й казва: "Мой верен Аверуни! Три хиляди години не съм те виждал, откакто сме се разделили. Сега се срещаме и виждаме". И двамата започват да си говорят на санскрит, пише "България Днес".

Скоро след тази случка семейството на Савка се премества в София и нейната майка Тереза започва редовно да посещава беседите на Учителя. На 12 години Савка, тайно от родителите си, го посещава: "Вие сте дошъл Учител на Земята и аз искам да се уча при вас", казва детето. Той приема сериозно тази детска молба и й дава задача да чете Евангелието. Савка усилено изучава Библията и Евангелието, знае наизуст стихове от тях. Докато учи в гимназията, Савка редовно посещава беседите на Учителя. Според записките на учениците детето се интересува от всичко - науки, сериозно изучава френология, хиромантия, рисуване, проявява интерес към ирисова диагностика, химия, физика, математика. Във всичко, което е изучавала, тя се е задълбочавала и е търсела основата на нещата.

Савка израства покрай Учителя. През 1920 година, докато следва филология и педагогика в университета, Савка заедно с Елена Андреева и Паша Теодорова са единствените жени в Бялото братство. Те записват всичките му беседи, които остават след това за поколенията. По-късно, през 1924 г., по случай Петровден на Рила тя му поднася специално подготвена от нея книжка - "Свещени думи на Учителя. Привет към ученика", която е подготвила за печат. Това са отговорите на Учителя по зададени от нея въпроси. Въз основа на тези нейни записки след кончината на Петър Дънов се издават втори и трети том на "Свещени думи на Учителя" от Борис Николов и други ученици на Дънов.

Според спомените на Савка Учителя е споделял, че като дете е бил много тормозен от непрекъснатите караници и разправии между майка му и баща му. Майка му почива и я погребват на село и в деня на погребението Дънов идва, макар че не са го предупредили. Знаел, че ще си замине. После, по времето на школата 1922-1944 г., Учителя "вкарал" духа на майка си в Савка Керемидчиева и се обръщал към нея с името "Добра" - на майка му.

Много са чудесата, които се случват по спомените на учениците на Дънов с него и Савка. Веднъж тя отива сама на Витоша. От Симеоново нагоре към горския дом. Пътеката минава през гъста гора и както върви, пада мъгла и тя се обърква. Обръща се с молба към Учителя за помощ. По време на молитвата си в гората чува зад себе си стъпки и вижда Учителя, който се приближава към нея. Тя се затичва и му целува ръка. Той казва: "Какво стана? Позабърка ли се? Ела след мене." След малко излизат на пътеката. Учителя посочва с ръка надолу и казва: "Върви оттука." Тя тръгва надолу, но когато се обръща и поглежда назад, Учителя го няма. Връща се в София и влиза в салона. Там е той, заобиколен от приятели. Той се обръща, поглежда я и се усмихва.

Савка винаги е молела Учителя да й дава духовни задачи. Цели 20-30 години тя е била в непрекъснати наряди с Учителя, казвала е формули и молитви и е изучавала Словото. Често е била на пълен пост по десет дни и до седмия ден е работела. Имала е и духовни опитности. Например, когато е ослепяла, тя се е лекувала със стихове от Евангелието и с "Добрата молитва", като 7 дни е ставала на всеки кръгъл час, дори и през нощта, за да се моли. Учителя й е дал как да използва Евангелието, Завета на цветните лъчи, спектъра. Веднъж пък, на път за Мусала, Учителя съобщава на групата: "Аз и Савка отиваме на астралната Мусала!" И двамата изчезват от очите им. Всички са насядали около Мусаленското езеро до хижата и виждат как те изчезват за един час и после пак се появяват пред тях. Там Учителя откъснал едно синьо цвете и го дал на Савка. Така тя се върнала в ръка с едно синьо цвете. Къде е тая астрална Мусала, никой не е разбирал. Въпреки че са били много близки, Петър Дънов е подлагал на много изпити Савка.

Той я е съветвал как да се държи с хората около себе си, как да приема техните отношения, дори как и какво да облича, защото нищо от външния живот на един ученик не е без значение. Учителя й дава едни мъжки износени обувки с черен ластик отстрани, които тя да носи при различни случаи из града. Разбира се, тя станала за присмех. Тълкуванията са били различни. Тя обаче понасяла подигравките на околните и продължавала да ги носи с мълчание и търпение. В школата кокетството е било изключено. Веднъж тя била облечена с бледосиня копринена рокля. Учителя направил някакъв намек за тази дреха, при която се изтъквала нейната женственост. Тя взела роклята, поляла я с газ и я запалила. Обаче какво е нейното изумление, когато изважда роклята от печката - тя се оказала здрава, само газта изгоряла. Но повече не я е облякла. При друг случай тя имала рокля с малки бродирани черни цветенца. При изказванията, които Учителя направил, тя разпаря всички цветенца с игла и роклята става чисто бяла.

 

Специална мисия

През 1942 г., в разгара на Втората световна война, Савка Керемидчиева заминава за Латвия със специална мисия. Учителя я изпраща с думите: "Помни, ти сега си светия, сестрите и братята в твоето лице ще приемат Учителя, ще ти целуват ръка и от мое име ти ще им говориш." Тя оправдала неговото поръчение, а след завръщането й в България на латвийците са се дали много големи изпитания. Някои от тях са загинали, но всеки един от тях е носел нещо топло и мъдро, предадено от Учителя чрез Савка. Освен всичко Дънов правил опити с ученичката си чрез предаване на мисли от разстояние. Така тя изнесла в Латвия четири беседи. Савка Керемидчиева си заминава пет месеца след Учителя - изпълнила своята роля като истински ученик - с любов и всеотдайност. Последните й думи са: "Учителят ми каза: "Твърда ще бъдеш като земята, подвижна като водата, бърза като въздуха и лъчезарна като светлината. Да, такава бях".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?