Следвайте ни

Съвет от психолози: Как да се откажете от лошите навици

viber icon

Непрекъснато се стремим да се фокусираме върху изграждането на добри навици като редовни тренировки, здравословно хранене, лягане навреме и т. н. Уви, докато се учим на добрите, сякаш много лесно и неусетно сме усвоили лошите.

Независимо дали става дума за пушене или шоколадов десерт, зареден с калории късно вечер, всеки ден полагаме усилия да се откажем от вредните си навици, ала в състояние на стрес и умора, някак не се получава.

Психиатърът Джудсън Брюър е готов да помогне в тази ситуация с един трик, който помага да се отучите от лошите си навици.

Как развиваме лоши навици

Д-р Брюър в една от своите беседи за TED Talk разкрива как можете да използвате целенасочеността и любопитството, за да се откажете от лошите си навици и да освободите място за някои нови и добри. Той разкрива, че причината, поради която на повечето от нас им е трудно да обърнат внимание на случващото се в момента, е процесът, основан на възнаграждения, наречен положително и отрицателно подсилване.

 „Оказва се, че се борим с един от най-непроменливите при еволюцията учебни процеси, известни в науката, които са кодирани в основната нервна система на човека“, обяснява той.

За всяка дейност мозъкът ни реагира с „отключване, поведение, награда“. С времето развиваме множество „тригери“ (причинители) за извършване на една и съща дейност. Повтаряме го отново и отново и това се превръща в навик.

Решението

Според експерта трябва да използваме същия процес на задействане, поведение и възнаграждение за нашата полза и освобождаване от лошите навици. „Ами ако вместо това просто се почувстваме наистина любопитни за случващото се в моментното ни преживяване?“ пита той.

Брюър уточнява, че в един експеримент, вместо да поискат от жена да спре да пуши, я помолили да прояви любопитство и да разкаже какво се случва с тялото ѝ, когато го прави. Отговорът ѝ бил: „Когато пуша с мисъл, фокусирана върху процеса, ми мирише на вонящо сирене, а в устата имам усещане за химикали. Бляк“.

Експертът обяснява, че подобен подход ни позволява да се съсредоточим върху вредния навик, да го анализираме и да се разочароваме от себе си, че го правим. В такава ситуация една подсъзнателно заучена емоция и усещане може съзнателно да се промени и съответният навик да бъде приеман по съвсем друг негативен начин.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?