4232

"Сънен" туризъм - какво представлява и какви са ползите от него?

"Сънният туризъм" става все по-предпочитана форма на почивка   

 

Когато пристигнем в мечтаната за почивка дестинация след дълъг път, едва ли има по-приятно нещо от това да се отпуснем в леглото за отпочиващ сън. Последните световни тенденции сочат, че именно сънят се превръща в основна цел на пътуванията.

"Сънният туризъм" става все по-предпочитана форма на почивка. Какво представлява? Да си представим, че вместо да обикаляме забележителности да бързаме от едно място за друго, основната цел на ваканцията ни е сънят.

Все повече хотели осигуряват именно това - от супер удобни матраци през затъмняващи щори и звукоизолирани стаи до хипнотерапевти, които да ни помогнат с по-бързото заспиване. "Времената на това да пътуваме и да се приберем след това вкъщи изтощени са отминали", коментира Ребека Робинс, която изучава съня в Харвард.

Тя казва, че хотелите биха имали голяма полза от това да представят условията, които предлагат за качествен сън, вместо да се концентрират само върху ресторантите или нощния живот. "В крайна сметка хотелите са от основните доставчици на качествен сън", казва още тя.

Ето някои от условията за сън, които предлагат петзвездни хотели на различни места по света:

"Умни" матраци, които се затоплят или охлаждат
Маски за сън
Ненатрапчиви цветове в интериора
Машини, генериращи успокояващи звуци
Сънна хипноза
Ароматерапия
"Умно" осветление
Подово отопление
Чайове и други успокояващи напитки

Всичко това само ще помогне на стряскащата бройка от един на всеки трима възрастни, които не получават нужното количество сън на денонощие да отпочинат, което пък е жизненоважно за психическото здраве, казва още Робинс пред Fortune, предава lifestyle.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?