2374

С България в сърцето: Княгиня Калина стана кукер

Единствената дъщеря на Симеон Сакскобургготски се включи в Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, който за първи път в 50-годишната си история продължи цели три дни.

За изненада на всички, княгинята се появи облечена в автентична народна носия сред участниците в миньорския град. Калина е забелязана от "България Днес" в редиците на сурвакарска група "Джамаль" от софийското село Равно поле. Калина крачеше отстрани на сурвакарската група, а най-отпред застана 15-годишният й син Симеон-Хасан, който също бе облечен в традиционна българска народна носия. До тях беше и съпругът на Калина - Китин Муньос, с друг близък на царското семейство, също пременен в носия.

 

Симеон-Хасан е начело на групата

Симеон-Хасан е начело на групата "Джамаль" от Равно поле, докато Калина крачи отстрани

 

Включването й в участниците от Равно поле изненадало и ръководителя на местната сурвакарска група "Джамаль" Емил Лазаров.

"Калина пропусна всички останали групи, хареса си нашата, дойде при нас, дръпна ме за ръката и ме попита на развален български дали може да се включи. Казах й: "Разбира се!". В момента, който ме дръпна, я познах. Бях прекалено изненадан. Както казват хората - такова нещо не се случва всеки ден", разказа пред "България Днес" Лазаров, чиято група спечели първо място на зрителския вот на "Сурва".

 

Калина и синът й с фотографа Асен Великов

Калина и синът й с фотографа Асен Великов

Калина Сакскобургготска се задържала около 10-15 минути в групата, след което помолила за снимки с маскираните участници от "Джамаль".

"Княгиня Калина направи няколко снимки, после помоли да се съберем цялата група за обши кадри. Царското семейство си имаше фотограф. Синът й Симеон-Хасан нищо не говореше. Съпругът й Китин Муньос казваше къде да застане и как да се позиционира Калина за самите снимки. Накрая ми каза "Гууд, гууд" (добре на английски - б.а.), а после "довиждане" на български. Нямаме никаква обратна връзка, фотографът им също не ми каза нищо и нямаме контакт", разказа още Емил Лазаров, който води "Джамаль" на трето участие като ръководител.

Групата е създадена през 1954 г. от самодейци в Равно поле. Всяка втора или трета неделя на новата година участниците, които варират от 35 до 60 души, обикалят от къща на къща в селото, за да гонят злите сили. Вечерта се събират около голяма клада на площада, където в комедиен стил се пресъздава обичаят сватба.

 

Участничка се снима за спомен с княгинята, която е сложила яке и шал в студа

Участничка се снима за спомен с княгинята, която е сложила яке и шал в студа

 

Самият Емил изработва 90% от кукерските маски на групата, най-вече силиконови с лица на хора. Около 4 дни му отнема изработката. До 200 лв. стигат най-големите и извити рога от кози, овце, крави или биволи. Докато колан с 10 до 20 хлопци на кръста започва от 1000 лв.

Не става ясно дали княгиня Калина ще пожелае да участва и занапред в групата и да има собствена маска. Но интерес щерката на бившия премиер Симеон II проявила и към друга група на маскарадните игри - тази на силистренското село Айдемир.

"След като нашите участници дефилираха на "Сурва" в първия фестивален ден, на излизане от площада ни пресреща момче, което ни помоли да се снимаме с царското семейство. Били сме забелязани от тях и са ни харесали като визия и представяне. За 10-15 минути беше срещата, направихме кадри както с цялата група, така и отделно с кукерите. След това княгиня Калина ни благодари на развален български за снимките", разказа пред "България Днес" Георги Спасов, който е един от двата мотора на сурвакарската и коледната група в Айдемир.

Калина Сакскобургготска ще се установи завинаги в България, стана ясно на рождения ден на дъщерята на Симеон, който бе на 19 януари. "След повече от 10 години живот в Мароко семейството ми се установява да живее в България", казва княгинята на близките си.

Тя, съпругът й Китин Муньос и синът й Симеон Хасан, който е роден в България и кръстен у нас, имат българско гражданство и говорят български. "Обичам България и се чувствам българка, тук ми е много добре", категорична е Калина. Тя и семейството й изкарали рождения ден с огромна торта, а пожеланието, което си отправила Калина, било най-сетне да успее да започне работа по музея на Третото българско царство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Тракиец

Тракиец

03.02.2023 | 15:38

За парите,за горите,за дворците на тате е готова на всичко! Между другото тя и без кукерска маска си плаши злите духове

Отговори
0 0
Черноморски

Черноморски

03.02.2023 | 13:28

А защо не си е свалила кукерската маска за снимките?

Отговори
2 0
Ковидчо:

Ковидчо:

02.02.2023 | 11:31

Тази е поредното доказателство, че каквото сам си причиниш (в случая и със "съдействието" на пластичния хирург) никой друг не може да ти го причини.

Отговори
4 1
пич, не се изказвай непдготвен!

пич, не се изказвай непдготвен!

02.02.2023 | 14:24

лицето й е в резултат на инфекция от зъб прехвърлила се в носа!

Отговори
2 1
Ковидчо:

Ковидчо:

02.02.2023 | 17:54

Вземам си думите назад.

Отговори
1 0
Дии

Дии

02.02.2023 | 10:38

Какво сърце, каква България? Така наречената “княгиня” не говори български. Това страшилище е в България само защото ако иде другаде ще трябва да работи и да си плаща сметките.

Отговори
5 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?