71

Румънски почин: Безплатен билет за автобус срещу 20 клякания

Любопитна история, която се случва съвсем близо до нас разказват от Центъра за градска мобилност в Русе, пише actualno.com.

Румънският град Клуж-Напока въведе своята първа интелигентна спортна автобусна спирка. Тя дава възможност на жителите и гостите на града да се возят безплатно в автобуса, като за целта трябва единствено да извършат 20 клякания за две минути. Инициативата е създадена от екипа на градския „Спортен фестивал“ с цел да насърчи спортуването и здравословният начин на живот в града. Пилотният проект се завърна през 2021 година.

 
Билетът,  наречен „билет за здраве“ е валиден за едно пътуване в Клуж-Напока, което обикновено струва около 2,50 RON /около 1 лев/. Кляканията се броят от уред на спирката, който измерва колениченето на клякащия.  След като бъде попълнен, билетът се отпечатва и човекът може да се вози в автобуса.

 Схемата за „здравен билет“ пожъна огромен успех миналата година, като докладите сочат, че са извършени близо 1 милион клякания, което води до 55 000 автобусни билета и приблизително 1900 часа упражнения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?