Следвайте ни

Репортерът, заснел "млад меринджей", всъщност е адвокат(ВИДЕО)

viber icon

“Господин млад меринджей, 24 се определяш ти”, крещи разгневена ромка към бившия си зет и налита на бой.

Напоследък това е една от най-употребяваните фрази в социалните мрежи, а определението “млад меринджей” - ще рече “млад мениджър”, навлезе трайно в разговорния език на градската интелигенция с чувство за хумор.

Ромската реплика излиза в тв ефира сравнително отдавна - тя е част от репортаж в предаването “Съдебен спор” по Нова тв, излъчено на 9 март. Не се знае какво има предвид жената, става ясно само, че приема думата “мениджър” за обидна, изричайки я по своя си начин, разказва историята "24 часа".

Зорките уши на “Господари на ефира” я чуват и веднага я пускат отново по телевизията. От там видеото се качва в ютюб и започва своя втори живот, като превръща в знаменитости и репортера Жоро Игнатов, и ромите, които се карат помежду си
Видеоклипове от предаването се качват в мрежата на фона на всякаква музика от кючеци до хаус. “Млад меринджей” дори се появи като надпис на протестите и върху безалкохолна напитка.

Материалът за “Съдебен спор” се прави от Жоро Игнатов, който е не само репортер, но и главен редактор, и сценарист в предаването. Има и втора професия - той е действащ адвокат.

Въпросния репортаж Жоро прави на връщане от Варна, където имал други снимки. Извикал го Янко Радев от село Градинарово, защото бившата му съпруга не му позволявала да вижда детето си. Екипът обаче попада на тъщата Катя Иванова и съпруга Свилен, опитващ се през повечето време да озапти половинката си.

“Участниците бяха като от филм на Кустурица”, смее се Жоро. Изобщо не е предполагал, че това издание на предаването ще предизвика чак такъв интерес, защото е правил още много подобни материали.

“Ищците” сами го търсят, не ги разделя на прослойки. Към него се обръщат зрители с проблеми, с различно социално положение и на всякакви възрасти. Когато тръгва на снимки, никога не предупреждава ответната страна. Идеята е хората да бъдат непринудени и истински. Игнатов има нюх към интересните истории, а и работи професионално - гони целта до последно. “Често ме блъскат, плюят, удрят и какво ли не. В историята с младия меринджей ми идваше да ритам от смях, но съм се научил да се владея. За да се разберем обаче, трябваше да вляза в нейната стилистика, използвайки същите думи”, разказва той.

Често след поредния репортаж си казва, че повече няма с какво да го изненадат и все се намира някой да го опровергае при следващи снимки. Видял е какво ли не - две сестри се карали като освирепели кучета с баща си заради изчезнали носни кърпички, които в някои райони на страната се дават като дар по сватбите. В друг случай някакви жени му се обадили от Стара Загора, че полицаи им взели децата. Когато отива на място, вижда страшна мизерия.

Хората живеели насред полето и нощували под найлони. “Казах им, че нямат условия за гледане на деца и ги попитах с какво ги хранят. Отвърнаха, че им дават кърма, в този момент една от жените си извади гърдата и за да ми покаже, взе да ме пръска с кърма”,
припомня си журналистът. Запазил самообладание, а след това, както и след много други случаи, започва да се трие със спирт и мокри кърпички, защото, както сам признава, е много гнуслив.

Снимка и автограф - спомен от интервюто му с Тодор Живков

Не всички истории са толкова безобидни. При спор за селски имот между двама братовчеди единият се появява пиян с голям нож в ръка и тръгва към репортера. Намират се в тясно преддверие и Жоро няма накъде да мърда. “Операторът искаше да остави камерата, за да ми помогне. Казах му да снима, дори и този да ме направи на саздърма. В такива моменти ми се качва адреналинът и съм готов всячески да се боря. Не отстъпвам”, обяснява Жоро. Въпреки че сега се смее, тогава положението наистина било напечено. Настанала кратка схватка, за щастие му се разминало. От друг случай обаче има белег на ръката.

В Ботунец се опитвал да разреши спор за кражба на ток и един от участниците извадил пистолет. Дар словото му помогнало да разколебае агресивния тип и накрая онзи прибрал оръжието.

Нагледал се е на нечовечност и непризнателност. Сблъсквал се е с деца, които бият родителите си, и родители, изгонили децата си. Въпреки че за 17 години трудов стаж се е научил да изгражда бариера, която го пази емоционално, все пак се натоварва. Това е и една от причините да не пуска телевизора от няколко години, държи го за красота. Наскоро събрал приятели вкъщи и Нана, водещата на “Съдебен спор”, поискала да гледа участието си в “Горещо”. И тъй като Жоро няма и кабелна телевизия, пуснал предаването по интернет.

Живее доста изолирано. Приятелите му се броят на пръстите на едната ръка, запазил е връзката си с тях, защото са “изяли една торба сол заедно”. “Много ме натоварва тази светска суета. Толкова е фалшиво и претенциозно, едни и същи личности като медийни проститутки обикалят от предаване на предаване. Отвращава ме. Никога не съм се появявал на светско събитие, няма и да ме видите. Отказвам да гостувам и на колеги в други предавания”, казва Жоро.

С майка си

Изчиства съзнанието си от емоциите, свързани с различните истории, като е сред природата. Живее в къща с градина и отделя часове, за да сади цветя.
В предаването пресъздават съдебни дела. Решенията нямат задължителна сила, но ползата за героите, които се обръщат за помощ към тях, често пъти е огромна. В ефир се показва как даденият спор би се решил в истински съд, хората научават правата си и какви документи са им нужни, за да постигнат справедливост.

“В правото има един принцип: Истината е тази, която може да се докаже в съдебната зала”. Хората често казват, че има корупция или несправедливост, знаят за себе си, че са прави, но когато не го доказват с нищо, твърдението увисва”, казва Жоро Игнатов. Често се случва проблемите да се решат, след като им се даде гласност. Такъв пример са две приятелки от Шумен - едната дала заем от 2000 лв. на другата, без да подписват някакъв документ и без свидетели.

При този казус претенциите на ищцата не биха издържали в съда. След участието им в предаването жената, дала парите, се обадила на екипа да благодари, защото си ги получила обратно. Друга зрителка ги потърсила заради неизплатена заплата. Работила без договор като миячка на чинии. Бившият  работодател склонил да  даде дължимото, за да не става още повече за резил пред цяла България.

Освен благодарности Жоро Игнатов и екипът на предаването вече са свикнали да получават и всякакви заплахи. Герои от техните репортажи, показани в ролята на ответници, както и техни близки, им звънят посред нощ. Пращат им злостни писма. Преди време лекарка ги съдила, но загубила делото.

Игнатов някак си успява да разпредели времето си, така че да не страда и адвокатската му практика. Занимава се с граждански дела. Сега безплатно помага на участници в едно от изданията на “Съдебен спор”. В репортажа си срещнал баща и син след 16-годишна раздяла. Родителят отказва да поеме финансова отговорност към детето си и репортерът адвокат завежда дело за издръжка.

Иначе може да се похвали с доста спечелени битки срещу мастити фирми. Неотдавна даже завел лично дело за неимуществени вреди срещу мобилен оператор, което по неговите думи е прецедент в съдебната практика у нас. “Доскоро се предполагаше, че клиентите не могат да търсят правата си за неимуществени вреди при договорите с тези компании. Сбъркаха ми сметката и ми създадоха безпокойство в продължение на месец”, обяснява адвокатът. Осъдил ги на 300 лв., които ще дари на някого. Не е важен размерът на сумата, целта му била да покаже, че има правила, които трябва да се спазват.

“Много съм принципен. Преди време някаква жена беше казала, че след мое интервю получила заболяване на гениталиите. Три години се влачих по съдилищата, за да докажа, че това е лъжа. Искът ми беше отново за символична сума - 30 лв. Важното за мен е да запазя името и репутацията си. Човек стига дотам, докъдето му позволиш”, смята Игнатов.

През изминалия четвъртък получава решение на съда за поредното спечелено дело. Като адвокат на Вихра Петрова има претенции срещу жълт вестник, написал на първа страница, че бившата половинка на продуцента и тв водещ Иван Христов си е прерязала вените. Съдът постановява, че са  нанесени вреди, оценени на 7000 лева. Преди време Жоро завежда подобен иск срещу клюкарско издание и от името на Иван. Пак печели, а сумата е 20 000 лева.

Жоро като бебе

“Хората задължително трябва да си търсят правата. Освен това, ако всеки започне да съди жълтите вестници, те ще фалират”, категоричен е адвокатът.
Като дете изобщо не си е представял, че ще се занимава с телевизия и право. Винаги е искал да стане лекар. За да е подготвен за кандидатстудентските изпити, даже завършил столичното 90-о СОУ, тогава с разширено изучаване на химия и биология.

В един клас е с Христофорос Аманитидис-Таки, за когото твърди, че бил тихо и скромно
момче. Носел хубави дрехи, донесени от баща му, който бил международен шофьор.
“Бях странно дете, асоциално”, казва Жоро. Искал да излиза навън, когато другите хлапета вече са се прибрали. Връстниците му били скучни и категорично предпочитал компанията на възрастните. “Като малък фъфлех, дори майка ми не ме разбираше, но не млъквах за една секунда.

Специалисти обясняваха на родителите ми, че мислите изпреварват говора ми. Не мога да смогна да изговоря всичко, което се върти в главата ми, и затова изкривявам думите”, разказва главният редактор на “Съдебен спор”. За него често се грижела братовчедка на майка му, нямала деца и го обграждала с огромна любов и внимание. Помагала му с домашните, учела го да не смачква така думите. За да го стимулира, все му казвала, че така няма да може да си намери работа. По ирония на съдбата и в двете му професии днес основният инструмент е именно говорът. А от фъфленето няма и следа.
Същата тази леля го научила да общува с другите деца.

Първо започнали с кореспонденция с приказните герои Зоша, Яцек и Мечо Клепоушко от любима негова книга. Пишел им писма, през нощта леля му тайно отговаряла от тяхно име и пъхала листовете в пощенската кутия. Когато свикнал с това общуване, жената започнала да прави импровизиран плаж - изнасяла корита с вода, подреждала постелки, правела сандвичи и канела съседските деца.

След като завършва гимназия обаче, вместо мечтаната медицина Жоро Игнатов записва да учи публична администрация, а след това право. Първата му професионална реализация е във вече несъществуващото “Радио 99”, където е новинар от 1996 до 2001 г. Там води и петъчен нощен блок “Цветовете на нощта”. Оттогава има сантимент към странните хора. Обича да представя събеседниците си в нетрадиционна светлина и мрази клишетата.

Пред микрофона му е заставал Иво Карамански. “Тогава направих последното интервю с Тодор Живков, въпреки че Стойчо Керев си приписва заслугата”, казва Жоро. Отпечатали разговора им и на първите страници на няколко вестника. Без проблем успял да стигне до бившия Първи. Без предварителни уговорки се озовал пред къщата му в Бояна. “Звъннах на вратата и ми отвори Тодор Живков. Всичко стана много бързо и непринудено. Съгласи се да говорим, получи се страхотно интервю”, спомня си Игнатов. В свой стил излиза от рамките, питайки събеседника си имало ли е гейове в ЦК, поинтересувал се и дали пере или готви вкъщи.

След радиото го канят за главен редактор в предаването на Миглена Ангелова “Искрено и лично” по Би Ти Ви, където изкарва осем години. Един от хубавите спомени от този период е благодарността на една майка. Потърсила го, за да намери сина , когото дала за осиновяване преди 50 години. Жоро успял да го издири и да ги събере, а емоцията на щастливата майка е най-голямото удовлетворение за него. Наред с телевизията амбициозният журналист води предаването “Врява” в БНР. В един момент дошла покана от Иван и Андрей. “С тях никога не съм се харесвал и не съм го крил. Изпратиха Вихра, която ми е голяма слабост, да ме убеждава. След дълги разговори ми каза, че ако не приема, проектът “Съдебен спор” няма да тръгне, в крайна сметка приех”, признава Игнатов.

Вечно кипящият от енергия Жоро отново приема още няколко ангажимента, като освен в Нова тв става главен редактор на “Споделено с Камелия” и “Баркод” по Тв 7. Миналия август напуска последните две предавания. Когато Иван и Андрей решават да се преместят в Тв 7, с Нана пък отказват да ги последват. Жоро твърди, че камъкът тежи на мястото си, “Съдебен спор” е създаден в Нова тв и има своята аудитория.
През летните месеци предаването и съдът са в почивка, затова Жоро се е заел с ремонт. Обзавежда цялата си къща в бяло, една от стаите превръща в библиотека, иска всички стени от пода до тавана да са в книги. От известно време ходи на фитнес, приема го като скучно и изморително занимание, за късмет инструкторът му е търпелив и понася мърморенето му.

Определя се като домошар, а навремето много обичал да пътува. Преди три години прекъснал 8-годишна връзка. “Мисля че беше любовта на живота ми. Тогава все обикаляхме някъде. Една от последните ни дестинации беше Дубай, плувах с делфини, уникално преживяване. Сега нямам емоция за това”, казва Жоро. Съдбата винаги е била щедра към него в професионалното му развитие. Не се е налагало да кандидатства за работа, все са го канили и задължително поема няколко ангажимента едновременно. И все пак не се чувства пълноценен, добавя, че все още не е намерил причината да се появи на този свят. В такива размисли изпада най-често по празници, когато си прави равносметка и се чувства сам. “Няма пълно щастие”, малко тъжно казва журналистът.

ИЗБРАНИ РЕПЛИКИ

Ко? Не! е превърналата се в хит реплика, с която тъстът Свилен отговаря на Жоро Игнатов, без изобщо да знае за какво иде реч. По време на снимките Жоро става обект на атаките на развилнялата се ромка, налага му се да се пази от опитите  да го удари.

Към бившия си зет жената се обръща заплашително: “Вече телевизора ли викаш ти бе, ей?! С телевизора не можеш да ме плашиш”. Малко по-късно налита с думите “ша чупа тоз телевизор”, устремявайки се към камерата.

Сега по улиците непрекъснато някой се обръща към Жоро Игнатов със: “Здрасти, меринджей”, “Ще ти счупя телевизора”, “24 се определяш ти”. Репликите излизат и извън пределите на страната, екипът получава коментари от българи, живеещи по цял свят.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?