Следвайте ни

Рекорд, платиха 43 750 евро за обувката на Мария-Антоанета

viber icon

Пандемията си върлува, но хората плащат рекордни пари за истински находки. Тази е безспорна!

Бяла обувка от коприна и козя кожа, принадлежала на Мария-Антоанета, последната кралица на Франция преди революцията от 1789 г., се продаде на търг за 43 750 евро (51 780 долара).

Обувката на ток с дължина 22,5 сантиметра (8,8 инча), приблизително еквивалентна на европейски размер 36, е украсена с четири панделки и е в добро състояние, с изключение на леко захабената коприна, заявиха от аукционната къща „Osenat”.

Мария Антония Йозефа Йохана  е родена като ерцхерцогиня на Австрия през ноември 1755 г. През май 1770 г., на 14-годишна възраст, тя се омъжва за Луи Огюст, Дофин от Франция (т.е. очевиден наследник на трона). През май 1774 г. Луи Огюст се възкачва на трона, ставайки Луи XVI, крал на Франция и Навара, а Мария Антоанета негова кралица.

Версай е кралският двор и дом и на двамата, които царуват от 1774 до 1793 г. Известна със своите огромни разходи, привързаността на Мария Антоанета към модата, бижутата и хазарта не се отразява добре на страната, която по това време има сериозна финансови проблеми.

В историята остава с приписваната и фраза: „Като нямат хляб, да ядат пасти“, изречена, когато й казали, че френското население, особено това на Париж, гладува поради липса на хляб.

След екзекуцията на съпруга й на гилотината, Мария Антоанета е гилотинирана на „Плас де ла Конкорд“ на 16 октомври 1793 г., в разгара на Френската революция. Погребана е в некропола на френските крале в базиликата Сен Дени, северно от Париж.

Обувката е попаднала в ръцете на Мари-Емили Лешевин, близка приятелка на главната сервитьорка на кралицата, чийто съпруг също загива на гилотината. Обувката става семейна реликва за наследниците на семейство Лешевин.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?