Разкриха огромна загадка в свещения Перперикон

Три мавзолея-ротонди и купел за кръщаване на младенци от 6 век разкри екипът на Николай Овчаров при разкопките на Перперикон, пише Dariknews.

По думите на професора, такава концентрация на мавзолеи не е откривана не само на Балканите, но и въобще на територията на цялата Римска империя и допълни, че тези ротонди-мавзолеи са една огромна загадка, която ще се решава тепърва.

"Вероятно става дума за цял некропол, като е възможно в него да са били погребани както епископи, така и светски лица, което тепърва ще се уточнява", каза проф. Овчаров.

Находките се намират на 30-40 метра от ранносредновековната базилика, разкрита преди 6 години, в епископската резиденция, представляваща един огромен комплекс от сгради, която продължава да функционира до 11-12 век.

На този етап от разкопките са открити още много находки - над 120 представителни предмета. Сред тях са сребърен денар на император Деций Траян от средата на трети век, сребърен накит за коса от същото време, енклопиан - реликварий от 10-11 век, както и монети от същото време.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Иманяр

Иманяр

19.08.2021 | 14:08

Овчаров ти си по-голям иманяр и от мен.

Отговори
1 1
чобан

чобан

19.08.2021 | 13:32

Да, Овчаров все загадки, все открития разкрива, българския Индиана Джоунс!

Отговори
0 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?