Следвайте ни

Разкриха на какво се дължи успехът на "Игрa на тронове"

viber icon

Най-накрая се разбра на какво се дължи огромната слава на сериала „ Игрa на тронове“ и поредицата книги, по които е създаден. Простата причина е, че филмът се доближава до истинския живот, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Британски математици анализираха поредицата, за да открият тайната на популярността ѝ. Те установиха, че макар и романите да са изпълнени с дракони, кървави битки и кланета, те са по-реалистични, отколкото човек предполага. Отношенията между героите в тях приличат на тези в живота.

В книгите има 2004 героя с имена. Те общуват повече от 41 000 пъти. В отделните глави обаче действието съответства на това, което може да бъде обхванато от човешкия мозък, защото са написани през погледа само на 14 души. Това се преобразува в 150 връзки, които не пренатоварват читателя.

Макар и поредицата да е изпълнена със смърт и батални сцени, изследването на учените от Оксфорд и Кеймбридж показа, че те имат смисъл за хората и съответстват на нехронологичния ред на събитията в живота.

"Разказвателната мрежа съответства на еволюиралите когнитивни способности и позволява да бъдат предадени сложни послания по достъпен начин, докато времето и речта в повествованието се разграничават внимателно според теориите за наратологията" - пишат учените в "Протоколи на Американската академия на науките"

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?