2374

Rammstein отмениха концерт за близо 150 000 души в Мюнхен

Култовата немска метъл банда Rammstein трябваше да има концерт за 145 000 зрители на Нова година в Мюнхен на известната с Октоберфест поляна Терезиенвийзе.

Преди няколко дни обаче австрийският организатор Клаус Лойтгеб отмени планирания мегаконцерт, като за да се стигне до това решение, се проведе гласуване в градския съвет, имаше становища на редица институции и усилен дебат в медиите.

„Организаторът и властите заедно се съгласиха, че оставащото време до 31 декември 2022 г. не е достатъчно, за да може безопасно да се проведе концерт от подобен мащаб. Едно събитие трябва да работи за всички участници, поради което, водени от здравия разум, решихме да прекратим планирания проект“, гласи краткото прессъобщение.

Общинският съвет всъщност беше разрешил концерта, като оставаше областната администрация трябваше да го одобри. Властите обаче имаха големи съмнения дали такова събитие може да се проведе безопасно. Полицията също видя големи проблеми.

Не всички са доволни, но малка утеха за феновете на Rammstein е, че шоуто се отлага за следващата година.

„Съжалявам за решението. Ивентът щеше да има огромна рекламна стойност за Мюнхен – освен това щеше да има много щастливи гости“, казва Клеменс Баумгертнер, който отговаря за бизнес развитието на града в местната власт.

Едва в началото на август стана публично достояние искането на организаторите до местните власти да ползват поляната, известна с Октоберфест, за концерт на групата.

Оттогава насам в мюнхенските медии тече дебат - ту в едната, ту в другата посока, до степен, в която вече се заговори за разделение на града по случая Rammstein.

 
Критиците на идеята предупреждават, че четиримесечният срок е недостатъчен за обезпечаване на толкова мащабно масово събиране. Полицията, пожарната и спасителните екипи обикновено са претоварени в Новогодишната нощ, а очакваното струпване на близо 150 000 души би било допълнително изпитание.

Недоволство дойде и от страна на други организатори на събития в Мюнхен, които досега не са получавали разрешение да използват Терезиенвийзе.

От друга страна - промоутърът на Rammstein опитваше да успокои местните власти, че има достатъчен опит с безопасното провеждане на концерти от голям мащаб.

В началото на фестивал на открито с около 90 000 зрители на терена на изложбения център на Мюнхен. За разлика от него обаче пространството, което Rammstein са искали да ползват за новогодишния си концерт, се намира в центъра на града.

 

Откъде всъщност е големият страх?

Притесненията са много основателни и те водят назад до 2010 година, когато на музикалния фестивал „Парад на любовта“ на 24 юли в Дуйсбург 21 човека загубиха живота си, а над 500 бяха ранени.

Технопартито трябваше да е просто голямо шоу за млади хора, но струпването на големи групи в двупосочните тунели, през който течеше парадът, се оказа фатално решение.

 
За да избегнат още по-голяма паника по време на трагедията, организаторите решават да не прекратят събитието - докато линейките пристигат, партито продължава. Това беше и последният случай, в който "Парадът на любовта" изобщо се проведе - фестивалът беше прекратен завинаги.

Близо 10 години по-късно делото срещу десетина души, отговорни за сигурността на фаталното събитие, приключи без присъди.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Страшни

Страшни

19.08.2022 | 08:16

уруди. И музиката им е идиотска.

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?