Следвайте ни

Яжте си спокойно, дебелеенето е ген

viber icon

Диети, диети, диети? И никакъв резултати? Писнало ли ви е?

А не знаете, че голяма част от пълните хора трупат килограми не защото се тъпчат непрекъснато или ядат храни боклуци. А че се случва въпреки вечната им битка с калориите.

Разбира се, начинът на хранене и движението имат значение за теглото, но се оказва, че може да не зависи само от това, пише "Лупа".

Отдавна е забелязано, че затлъстяването има тенденция да протича фамилно, но едва преди около 20 г. учените започнаха да откриват, че промените в специфични гени може да имат много големи ефекти върху нашето тегло дори от ранното детство.

Сега ново проучване откри, че един на всеки 340 души може да носи генетична мутация, която го прави предразположен за пълнеене от ранното детство. Още до 18-годишна възраст тези хора биха могли да бъдат до 30 килограма по-тежки от нормата за своя ръст с излишъка от мазнини.

Това показва изследването, ръководено от учени от Института за метаболитни науки към Кеймбриджския университета и Отдела за интегративна епидемиология към Бристолския университет.

Един от тези гени, наречен MC4R, е свързан с производството на протеин, който изпраща информация до центъра за апетита в мозъка какъв запас от мазнини заделя тялото за критични ситуации. Когато генът MC4R не работи правилно, не докладва. И мозъкът погрешно тълкува, че тялото е с малък запас от мазнини, тоест гладува и все трябва да се храни.

Британският изследователски екип установи, че хората, които носят неприятната мутации, до 18-годишна възраст може да се окажат средно със 17 кг повече мазнини от връстниците си с правилно работещ ген.

Авторите изследват гена MC4R при 6000 души, включени на случаен принцип в един по-голям проект - “Децата на 90-те”, който проучва различни аспекти от здравния профил на поколението.

“Майките и бащите на затлъстели деца често се обвиняват за лошо родителство и не всички деца получават подходяща професионална помощ. Нашите открития трябва да насърчат по-състрадателен и рационален подход към децата с наднормено тегло и техните семейства - включително генетичен анализ при всички деца със сериозно затлъстяване”, казва в коментар към проучването ръководителят на изследването проф. Стивън О'Рахали.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?