2374
Следвайте ни

Психолозите съветват: Не давайте заеми на роднини и приятели

viber icon

По-добре е да не давате пари назаем на приятели и роднини, ако не искате да определяте условията за връщане и ако ви е неудобно да ги поискате, за да не разваляте близки отношения, каза психотерапевтът Анна Стори пред агенция "Прайм".

Ако все пак се наложи да дадете сума на заем, експертът съветва да се изготви писмено споразумение, в което да се посочи сумата и сроковете за връщане на заема. Ако не направите това предварително, бъдете готови да не ви върнат парите, предупреждава психологът. Но, от друга страна, не би трябвало да има проблем с издължаването, ако сте сигурни, че близкият ви човек осъзнава отговорността си и действа "като възрастен".

"Ако приятелят ви в отговор на предложението да поставите условия се обиди или демонстрира по-скоро „детинско поведение” (действа под въздействието на емоции - свои и чужди, игнорирайки реалните факти), очаквайте, че парите или няма да ви се върнат, или ще се върнат, но не скоро (човекът отново ще се държи незряло или ще се опита да ви накара да се чувствате виновни). В този този случай вие решавате - дали да дадете пари по-скоро дарявайки ги, а не назаем", предупреждава Анна Стори.

Коментари (5)

Вярно е

Вярно е

06.12.2021 | 12:27

Има една стара и проверена с времето приказка: "Ако искаш да си развалиш приятелството с някого, дай му (или вземи от него) пари назаем!"

Отговори
3 0
не давам

не давам

06.12.2021 | 11:45

На приятели заеми защото оставам без парите и без "приятели". Всеки да се спасява. Абе тези със заемите всичките с телефони по 2 бона бе?

Отговори
3 0
Вярно е.

Вярно е.

06.12.2021 | 11:20

Аз лично не давам заеми и не взимам такива. Всеки да си прави сметката.

Отговори
5 0
Аз Варна

Аз Варна

06.12.2021 | 11:17

Не давам заеми,защото си научих урока-парен каша духа.А може също да се каже-с ръцете даваш,с краката търсиш.

Отговори
5 1
банкерите

банкерите

06.12.2021 | 11:07

Бих дал заем само и само да не ходат по банките да ги обират. дано да умрете от глад банкери. и заем 6те му дам и с 0% лихва.

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?