4232

Психолог съветва: Целувайте се по 6 секунди с партньора си, ще последва чудо!

За да се засили връзката и симпатиите между партньорите, трябва редовно да се целувате поне шест секунди

Това твърди психологът Джон Готман. Неговата теория за просто правило за укрепване на привързаността беше разпространена от английското издание Metro.

След края на първоначалния период на влюбване хората практически спират да се целуват страстно, а някои и въобще. Мнозина може да забележат, че целуването не става част от интимното общуване, а начин да кажете здравей или сбогом.

Готман препоръчва партньорите да се отдават на дълга, умишлена целувка - с продължителност най-малко шест секунди - като начин за укрепване на връзката между двойката. Той също призова да не се задоволяват с бързи и безсмислени целувки.

Психологът отбеляза, че шестсекундна целувка може да изгради личен ритуал за свързване, да предизвика съчувствие и възхищение и да засили привързаността. Освен това по време на целувка човек се успокоява и изпитва по-голяма благодарност към любимия човек. Също така дългите целувки често стават предпоставка за отдаване на по-интимни ласки, пише jenata.blitz.bg.

Положителните ефекти от целувките бяха научно потвърдени неотдавна: те намаляват нивото на хормона на стреса кортизол и повишават нивото на хормона на радостта и обичта окситоцин, както и хормона на щастието допамин. 

Антропологът Хелън Фишър нарече целувката механизъм за избор и оценка на партньор и отбеляза, че този вид контакт повишава сексуалното желание.

 

 
 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?