3906

Продадоха жилетка на Фреди Меркюри за колосална сума

Копринена жилетка на вокалиста на Queen Фреди Меркюри с портрети на шестте му котки беше продадена на търг за 139 700 британски лири (174 300 долара), съобщи ТАСС, цитиран от dariknews.bg.

Лотът, предложен на търг от аукционна къща "Сотбис", беше продаден за сума, която надхвърля 20 пъти предварителната му оценка.
Известна сред феновете на легендарния изпълнител, дрехата е подарена на Меркюри за Коледа през 1990 г. от неговия приятел Доналд Маккензи.

С тази жилетка, черна копринена риза и спортен панталон вече много болният Фреди се появява в последния видеоклип на Queen към песента "These Are The Days Of Our Lives" шест месеца преди смъртта си.

Фреди Меркюри е известен като страстен любител на котките. Върху жилетката са изобразени неговите любимци Голиат, Далила, Лили, Мико, Оскар и Ромео. Маккензи дава техни снимки на приятелката си Риса Ратклиф, която рисува подаръка за вокала на "Куин".

"Сотбис" организира поредица от търгове за колекция от 1500 лични вещи на Фреди Меркюри. След смъртта на музиканта те се съхраняват в лондонското му имение "Гардън Лодж", което заедно с тях е завещано на Мери Остин - жената, наричана от Мъркюри "любовта на живота му".

Повече от 30 години след смъртта му 72-годишната Остин реши да продаде колекцията си, насочвайки част от приходите към фондация "Меркюри" и фондацията на Елтън Джон, които работят за повишаване на осведомеността за ХИВ/СПИН. Заболяването е причина за смъртта на Фреди, който не доживя до 46-ия си рожден ден.

На втория ден от търговете за най-висока сума - 570 000 долара, беше продаден церемониален черен кител с ордени, акселбанти и сребърни пагони, който Меркюри носи по време на организирания от него бал в Мюнхен през 1985 г. по случай рождения му ден. Снимки от скандалното парти са включени във видеоклипа "Living On My Own", който е забранен от BBC.

135 000 бяха платени за жълта мрежеста тениска с надпис "Champion" на гърдите, с която Фреди Меркюри е облечен на последния си концерт с Queen пред 120 000 души през август 1986 г.

Ден по-рано на търга на "Сотбис" бяха продадени ръкописа на емблематичния хит "Бохемска рапсодия" на Queen и пианото, на което Фреди Меркюри композира почти всичките си песни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?