46

Пробив: Изкуствена кожа ще помага при изгаряния

Френски учени работят по създаването на изкуствена кожа, съобщи АФП. Целта е да се помогне на пациентите с тежки изгаряния, предаде БТА.

От 18 месеца екип на френската лаборатория „Урго“ работи по създаването на изкуствена кожа, която да спомогне за зарастването на раните от сериозни изгаряния. Така ще се избегнат многобройните и болезнени присаждания на кожа, които се правят в подобни случаи.

Проектът се нарича „Генезис“ и се разработва в Шенов, Източна Франция. Крайната му дата е 2030 г.

„Трябва да сме способни да възстановим функционалността на кожата. Тук се включват както защитната ѝ функция, така и терморегулацията“, казва Гирек льо Лу, президент на медицинския клон на „Урго“. Това е семеен бизнес, създаден през 1880 г.

В лабораторията живите клетки се съхраняват на студено, преди да бъдат „отгледани“. „Дали лабораторията е способна да създаде изкуствена кожа? Досега никой в света не е успял“, подчертава Льо Лу, без да разкрива нищо за използваната технология или за типа използвани клетки. Трябва да се вземе предвид и индустриалният аспект – тази кожа ще бъде за всички и следователно цената не трябва да е висока, допълва той.

Зарастването на рани дълго време е неглижирано в науката. Днес то интересува все повече учените. Университетът на Южна Австралия разработва технология за лечение на изгаряния при децата. Превръзката съдържа сребърни наночастици, чувствителни към промените в температурите. Така се ограничава рискът от инфекция.

Изабел Фромантен, ръководител на изследователския отдел за изследване на рани и зарастването им в института „Кюри“ в Париж, работи съвместно с екипа си по създаването на превръзка, елиминираща бактериите, причиняващи миризма в човешкото тяло. Това е необходимо, защото някои рани водят до развитие на рак. Все пак технологията не е всичко. „Да вярваме, че една превръзка ще доведе до самостоятелно зарастване, е илюзия. Процесът на заздравяване е различен при всеки отделен човек и зависи от възрастта и здравния статус“, казва тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Claudia Klein

Claudia Klein

18.02.2023 | 02:55

Здравейте и добре дошли в Spotcap Global Financial Services, Казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Предлагам всякакви кредитни услуги Имате ли остра нужда от финансово подкрепление? Имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | [email protected] | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +491742018459 | и имате заем в сметката си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги за заем по целия свят. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми, а също така можете да заемете до 15 милиона евро и даваме заеми при нисък лихвен процент от 3% годишно. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от кредитни продукти. Признавам факта, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора намират за толкова трудно да получат заем за дялово участие от техните местни банки или други финансови институции поради висок лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да извършвате транзакциите си, когато и където имате нужда Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до | [email protected] | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +491742018459 | & Получете отговор веднага Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаят, че имате недостиг на пари, просто ни пишете и ще получите заем. Вашата финансова свобода е във вашите ръце!!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?