1939
Следвайте ни

Потвърдено! Ако не сте щастливи, вземете си кучe или котка и това ще се промени

viber icon

Във време на пандемия повече отвсякога имаме нужда от малки дози щастие. Един от начините това да се случи е физическият контакт, който може да направи човек по-спокоен и щастлив, като понякога за това е достатъчно леко докосване, например галене на котка или куче, пише в. "Дагенс нюхетер", позовавайки се на шведска неврофизиоложка Хелена Беклунд Васлинг.

В научната си публикация специалистката обяснява, че усещането от докосването създава у хората чувство на спокойствие и щастие. В този ред на мисли в статията си Васлинг обръща специално внимание на играта с домашен любимец. Тя е категорична, че котката или кучето оказват изключително успокояващо въздействие върху стопаните си.

"Радостта, с която те посрещат на входа на вратата е достатъчна, за да накара всеки да забрави всичко лошо от деня", добавя тя. 

Причината за благотворната реакция след игра с домашни питомци възниква се крие в отделянето на окситоцин, известен като хормон на щастието, пише Васлинг.

Тя също така посвещава специален абзац на разликата между галенето на истински животни и плюшени играчки. 

"Това е свързано с дишане, топлина - някакъв вид отговор, който човек получава. Приятно е, когато някой позволява да бъде гален, като същевременно показва, че му харесва", отбелязва неврофизиоложката.

Неслучайно по света отдавна се разработват програми за зоотерапия, които се прилагат върху хора със специални нужди или силно травмиращи преживявания, пише  woman.bg . 

Зоотерапията вече има доказан благотворен ефект върху деца с аутизъм, при хора с психически заболявания и депресия, при непълнолетни майки и жертви на домашно насилие, при възрастни хора от специализирани институции и с церебрална парализа, при хора със забавено интелектуално развитие, емигранти и затворници. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?