3906

Посякоха куп естрадни динозаври: Спряха пенсиите „Златният Орфей“

Посякоха куп естрадни динозаври: Спряха пенсиите „Златният Орфей“ 

 

Куп знаменити творци ще останат без добавката „Златен Орфей“ от 350 лева, която получават към пенсиите си в момента.

„Държавата не е спирала да ми плаща пенсията от „Златният Орфей“, но скоро и това ще стане“ - обясни рок легендата Йордан Караджов.

 

Фронтменът на група „Сигнал“ все още получава добавката заради успехите си, но ще я загуби в края на месеца. Тогава изтича срокът, който държава бе определил за десетки музиканти да получават допълнително 350 лв.

„Защо само за три години, това е мистерия за мен. Иначе получавам обикновена пенсия от 560 лв.“, казва Караджов.

Без добавки от „Орфея“ ще останат още Йорданка Христова, Кирил Маричков, Веселин Маринов, Богдана Карадочева, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и др.

Пенсиите на „Златният Орфей“ са по 350 лв. за отличени и по 500 лв. за носители на Голямата награда. Йорданка Христова получава пълния размер, но и те ще й бъдат отнети през този месец.

Според общото мнение не е нормално пенсиите за творчество да са със срок, при положение че иконите на българската естрада са се раздавали цял живот на сцената.

„Дълбоко се смея просто. Какво друго мога да направя?“, казва Караджов и добавя: „Или пожизнено да ги дават тези пари, или въобще да не ги дават“. Певецът в момента има участия в цяла България, но на въпроса можели да живее с 560 лв. пенсия, той казва, че просто не знае как възрастните хора се справят с такива нищожни пари, пише „България Днес".

„Слава богу, все още сме на сцената и успяваме да живеем като бели хора. Иначе не мога да го мисля какво ще правя. Тези 350 лв., които ми ги отнемат, едва ми стигат за лекарствата, които пия“, казва вокалът.

Според изпълнителя на „Може би“ положението с културата в България е на много ниско ниво и дълбаем все повече дъното.

„Обиколил съм няколко пъти света и твърдя, че България е уникално място като енергия като дадености. Но останалото е просто без коментар“, разсъждава той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
rex

rex

11.01.2024 | 21:04

Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст.! Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна---- https://e.vg/xbio

Отговори
0 0
Който за каквото

Който за каквото

11.01.2024 | 21:00

Е работил а тези не са работили а са пяли.

Отговори
1 0
За Лили се притеснявам

За Лили се притеснявам

11.01.2024 | 17:43

Трябва да имаме уважение към археологическите паметници.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?