2374
Следвайте ни

Поряза кралското семейство: Каква тайна крие завещанието на принц Филип?

viber icon

Покойният съпруг на кралица Елизабет II – принц Филип – е направил завещание преди смъртта си, но повечето настоящи членове на кралското семейство така и няма да разберат какво е написано в него.

Съдържанието на документа ще остане в тайна за поне 90 години, за да предпази честта и самочувствието на кралицата. Това беше отсъдено от Висшия съдебен съвет на Великобритания преди няколко дни. Филип, който беше женен за кралицата в продължение на 73 години и е баща на Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, почина през април на 99-годишна възраст.

Елизабет Втора

Колкото и странно да звучи, това съдебно решение не е прецедент. В продължение на повече от век съдът е бил молен да засекретява завещанията на членове на кралското семейство след тяхната смърт. След изтичането на 90 години, ще има специален съвет, който да реши дали завещанието на Филип ще бъде отворено, или ще се продължи неговата тайнственост.

„Аз съм на мнение, че поради конституционното положение на суверена е подходящо да има специална практика по отношение на кралските завещания. Необходимо е да се представи защита на личния живот на тази ограничена група хора, за да се запази достойнството на кралицата и близките членове на нейното семейство“, казва съдия Андрю Макфарлейн пред BBC.

Съдията ще бъде пазител на сейф, който съхранява 30 плика, съдържащи завещания на починали членове на кралското семейство. Той добави, че не е видял написаното от Филип, нито пък някой му е казал какво пише в документа. Единственото, което Макфарлейн знае, е датата на завещанието и самоличността на изпълнителя му.

„Приех твърдението, че макар да има обществено любопитство по отношение на частните договорености, които член на кралското семейство може да избере да направи в завещанието си, няма истински обществен интерес хората да знаят тази изцяло лична информация“, казва съдията.

принц Филип,

Принц Филип почина този април, само няколко месеца преди да навърши 100 години. Погребението му беше посетено от ограничен брой хора заради продължаващата пандемия от коронавирус. За тъжното събитие принц Хари се завърна от Америка и за първи път се срещна с близките си след напускането на кралския двор. Меган Маркъл остана в Калифорния, тъй като по това време беше бременна с второто си дете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Абе Марица,

Абе Марица,

23.09.2021 | 07:23

що за заглавие е това?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?