2374

Попфолк певицата Цветина: Кръстова гора ме излекува от суеверието

Разговаря Християн Тодоров

Завършва езиковата гимназия в родния си град Пазарджик. Продължава образованието си в Пловдив, където записва магистратура, и развива собствен бизнес, свързан с маркови парфюми и козметика. На музикалната сцена дебютира през 2016 г. с баладата „Обещай ми“, с която бързо привлича интереса на феновете. Поредният успех идва от колаборацията ѝ с един от най-известните оркестри в България - Рико бенд. След дуета им „Мръсна песен“, който вече има над 7 млн. гледания в YouTube, Цвети се нарежда до големите имена в бранша.

От началото на кариерата си Цветина е самопродуциращ се изпълнител. Пише текстовете си сама, изявява се и като сценарист на клиповете си и активно участва в създаването на музиката. И макар да няма завършено музикално образование, седем години е свирила на флейта, което определено ѝ помага много.

Освен с официалните си проекти певицата радва публиката си и с mashup интерпретации на стари песни. Тя е и много успешен влогър в YouTube пространството, където засяга теми, свързани със здравето, психологията, духовното развитие… Влогът ѝ носи името „Смело сърце“.

Междувременно намира време и за учене и успява да вземе и три дипломи за висше образование по специалностите „Маркетинг и продажби“, „Корпоративен мениджмънт“ и „Криминалистика“.

Преди броени дни Цветина беше гост в рубриката "Лайфстайл" "Подкаст Марица".

 

- Продуцираш се сама. Кои са забавните и трудните моменти в този процес?

- В началото, когато реших да се занимавам с музика, клонях към решението да работя с продуцентска компания. С времето обаче размислих и стигнах до идеята да се продуцирам сама. Слава богу, имам финансовата възможност да го правя. Това ми дава свобода, а тя за мен е на първо място, дори преди музиката. Не съм от хората, които ще се чувстват добре, ако са притиснати. Радвам се, че никой не ми диктува какво да пея, как да се снимам и как да се обличам в клиповете си.

- Пишеш текстовете и музиката за песните си. Какво те вдъхновява?

- Благодарна съм, че освен пеенето имам и други таланти. Всичко ми се случва с лекота. В последните ми няколко песни музиката е изцяло моя. В началото дори не знаех, че го мога. С времето 90% от нещата в клиповете ми започнаха да се случват по моя идея. Правя хубава музика, хората я харесват и на мен ми е готино.

- Кой избра начина, по който изглеждаш в последното си видео?

- Аз сама си правя стайлинга. В някои парчета съм използвала стилист, но не защото не мога да изградя визията си, а за да ми е по-лесно. Един стилист ти спестява много време, през което трябва да обикаляш, да следиш тенденциите, да пазаруваш. Ако наемеш стилист, не си задължен да закупиш дадена дреха, можеш да я ползваш под наем.

- За колко време заснехте проекта?

- Много съм претенциозна по отношение на музиката и ако един детайл ме дразни, си играя с него в продължение на часове. Затова се наложи да заснемем парчето два пъти. Първия път нещо в него не ми хареса.

- Песента е дуетна с изпълнителя Нидал. Как се сработихте?

- Правех mashup в моя YouTube канал и търсех по-стара песен, която да изпея. Открих една песен на Нидал с Емилия, много ми хареса и реших да я изпея. Докато слушах как пее, си казах: искам да направя дует с този човек, да се запозная с него. Много ми харесва гласът му. Не след дълго го срещнах случайно в Пловдив. А си мислех, че този човек не живее в България! Дори не знаех дали говори български. Предложих му дует, той се съгласи. Сработихме се чудесно и парчето стана много хубаво.

- Вярваш ли в съдбата?

- Вярвам в Бог. Ако за някого това е съдбата, добре - вярвам в съдбата.

- Какво ти дава музиката?

- Смятам, че всеки човек, който има дарбата да пее, е щастливец. Музиката дава любов. А любовта е най-важното нещо.

- Какво най-често чуваш от почитателите си, когато пуснеш нов проект?

- Радвам се, че съм от изпълнителите, под чиито видеа положителните коментари преобладават, и че съм по-скоро харесвана, отколкото нехаресвана. Това за мен е предостатъчно. Оттук нататък всичко е бонус. Усетила съм, че хората ме харесват, и съм благодарна за това.

- Бонус ли е хейтът?

- А има ли човек, който е харесван от целия свят?! Мисля, че никога не е имало. Това са нормални неща, които не бива да ни пречат. Не трябва да им обръщаме внимание.

- Как реагира твоето семейство, когато чу първата ти песен?

- Върна ме в един много вълнуващ за мен момент. Бях в родния Пазарджик, в жилището на родителите си. В детската стая бях събрала цялото семейство, имахме и гости. Тръпнех в очакване как ще реагират. Всички бяха притаили дъх, пуснахме телевизора. Мълчанието беше гробно, а моето сърце препускаше… Притеснявах се да не се изложа. Първоначално от тяхна страна нямаше никаква реакция. Песента свърши, а те продължаваха да мълчат. И като започна една радост, едно щастие! Направо камък ми падна от сърцето. Явно за тях шокът е бил огромен, тъй като никога не си бяха представяли, че ще се занимавам с музика. Сега се гордеят с мен.

- Суеверна ли си?

- Бях суеверна. Като ми минеше черна котка път, се обръщах, спирах дори движението. До момента, в който не отидох на Кръстова гора. Там, на една табела, прочетох нещо, което промени живота ми. Тогава си обещах никога повече да не бъда суеверна. На табелата пишеше: „Християни, вярващи хора, не е правилно да бъдеш суеверен“. Ако се поддадеш на суеверието, значи нямаш вяра в Бог.

- Как реагираш, когато те спре някой фен и ти каже, че иска да се снима с теб?

- Наскоро едно момче ми написа: "Видях те наскоро в киното. Исках да се снимам с теб, защото те харесвам като изпълнител, но ме беше срам". Отговорих, че всички хора, които искат да се снимат с мен, са добре дошли, защото за мен това е удоволствие.

- Завършила си криминалистика…

- Да, и още две специалности.

- Как успяваш да отделиш време и за образование, и за работа?

- Години учих, положих усилия и някак си се случи. Изведнъж се събудих и имах три висши. Успях! Когато имаш желание, можеш много неща да постигнеш.

- Имаш една песен с Murda Boys, която се отличава от останалите. В клипа снимате с кон и прасе. Какво беше усещането?

- Това е най-забавният ми клип. За първи път в живота си се качвам на кон, и то не какъв да е, а див. Трябваше да пресека реката с него. Беше опасно. Хората, с които снимах, са мои приятели. Събрахме се доста хора. Всеки със своето чувство за хумор, с готината емоция. С тях се работи много леко. Когато правя клипове, в повечето случаи съм доста стриктна. Вървя с едни папки и списъци. Всичко ми е подредено. При момчетата няма такова нещо. Те работят, забавлявайки се. Покрай двете ми видеа с тях и аз се понаучих да се отпускам.

- Стайлингът за проекта е култов…

- Той е много важен, да (смее се). Едната рокля ходих да си я купя в ромската махала на Пловдив, защото исках да е автентична.

- Ти си в изключително добра форма. Спазваш ли режими?

- Много внимавам с какво се храня, какво пия. Има много неща, които избягвам. Спортът също е от значение. Но най-важна е позитивната нагласа и усмивката. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?