Следвайте ни

Пловдивската треньорка на фризьори Цветелина: И много добрият коафьор има още какво да научи

viber icon

Седем български професионални фризьори се обучават от външни австрийски специалисти, за да станат международни треньори. Двама от тях са от Пловдив, а след двугодишното си обучение ще станат част от най-признатите коафьори в световен мащаб.

Цветелина Андреева е треньор за България на курсисти, които преминават през четиримесечно обучение в Академията на "Schwarzkopf Professional" в Пловдив. След като завършат, курсистите получават диплома, сертифицирана от Министерството на образованието. Самата Цвети представя нови тенденции и продукти в родните семинари, но в момента поема към следващото стъпало - световните форуми. Изминали са две сесии от двугодишния период, които продължават по четири-пет дни.

"За мен обучението е много важно, защото това е следващата крачка в развитието ми. То е на съвсем различно ниво от обученията, които правим в академията. Едно е да учиш млади фризьори, друго е да застанеш пред хора, които имат същия стаж като теб. Веднага се прокрадва съмнението дали съм достатъчно добра. Затова външните ни треньори ни учат и как да стоим пред публика, как да говорим, как да се държим, как по най-добрия начин да представим самите брандове и как да "заразяваме" зрителите, защото нашата професия е изпълнена със страст", казва Цветелина Андреева.

Обучението за международен треньор започва от нулата. Курсовете се записват с камери, за да могат после фризьорите да видят нагледно дали са надградили държанието си, или не са успели. Според външните оценители страната ни може да се гордее с едно доста добро ниво в сферата на фризурата като техника и дисциплина, на които Цветелина също много държи. Друг важен фактор по пътя към успеха, според нея, е човещината.

"Коафьорите масово са с много високо его, но още при първия модул с австрийците ни се наложи да го снишим, да наведем глави и да видим, че има още неща, които да усъвършенстваме и допълним към нашето можене", споделя тя.

Заради пандемията модулът, първоначално насрочен за месец април, отпадна, а още не е ясно кога ще се състоят следващите два, отново заради спънките, обвързани с вируса. Затова пък онлайн обученията се превърнаха в сполучлив заместител и се обмисля възможността обучението на седемте професионалисти да завърши през виртуалните платформи.

Амбицията е да се избяга от махленското обслужване

Цветелина е амбицирана гилдията да промени възприятието на хората за фризьорския бизнес. Иска с колегите й да покажат на клиентите колко усилия и време полагат. Желае най-после да се избяга от махленското обслужване във фризьорските салони, където подстригването се случва набързо, където има накуп много клиенти, събрали се на сладки приказки, където не се работи по график.

"Както ние се държим с клиентите, така и те ще се държат с нас. Ако ние ги уважаваме, ще получим същото от тяхна страна. Затова обясняваме на младите фризьори тази същина. И няма значение дали работим в луксозен салон, или в салон в малкия град. Ние сме едни и същи навсякъде и винаги трябва да предлагаме качествена услуга, за да ни оценят. Мисля, че българските фризьори осъзнаха, че за да предлагат модерни тенденции, трябва и те да са модерни, да следят промените в бранша и да не престават да надграждат уменията си", казва пловдивският треньор.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?