Следвайте ни

Пловдивчанин прави 200 бонбона за Майкъл Джексън

viber icon

Шеф Алекс Хекимов готвил за Елизабет Втора и Бил Клинтън, гощавал е Мадона и Дженифър Лопес

Шеф Алекс Хекимов е сред известните топ готвачи на Пловдив. С кулинария се занимава повече от 25 години, половината от които минали в чужбина. Заминава за Англия през 1994-а, след като завършва образованието си в някогашния пловдивски техникум по обществено хранене. На Острова първоначално работи в ресторанти с няколко „Мишлен“ звезди, после преминава и през хотелиерския бизнес.

Именно в Англия шеф Хекимов среща едни от най-известните хора в света.

„Готвил съм за бившия министър-председател на Великобритания Тони Блеър, за кралица Елизабет Втора, за бившия секретар на ООН Кофи Анан, за бившия президент на САЩ Бил Клинтън“, разказва той.

Готвил е и за световни звезди като Мадона и Дженифър Лопес, но най-ясен спомен му е останал от Майкъл Джексън. "Когато си тръгваше от хотела, винаги си поръчваше 200 шоколадови бонбона с различни пълнежи и му ги правехме", разказва Хекимов.

За банкета на Елизабет Втора пък Алекс и колегите му нямали право на много своеволия в менюто и следвали протокола. „Кралицата поддържа по-британската храна. Правихме <210> пайове, десерти с горски плодове”, припомня си майсторът.

“Докато бях в началото на кариерата си, се вълнувах много от тези известни личности - какво и за кого готвим. Но после - като професионалист, преставаш да правиш разлика между звездата и обикновения клиент. А най-важното за теб е твоето достойнство - и клиентът донякъде има право, и в същото време не трябва да правиш компромиси със себе си и храната”, заявява той.

През 2002 година Хекимов получава своята първа сладкарска награда от конкурса "Лондон Олимпия". "Бяха дошли желаещи от цяла Англия. Тогава спечелих първо място за най-добра захарна скулптура с летяща на метла вещица с впечатляващи размери", разказва готвачът.

След 10 години на английска земя шеф Алекс сменя дестинацията и избира Монако. Там се запознава с хора от бизнеса с круизни кораби. Младият мъж приел предизвикателството, срещнал се със собственика на компанията, а той му предложил място като главен сладкар.

За сладкарството шеф Хекимов казва, че е точна наука. Всичко трябва да е по рецепта и на грамажи, защото, когато грамажът бъде изпуснат, тогава се получава нещо съвсем различно. Майстор сладкарят обича да споделя и интересни факти от света на десертите. Така например нямало по-сладки изделия от тези в ориенталската кухня. „В нея захарта е доста, използват се много сушени плодове, фурми“, обяснява майсторът.

Самият той е възпитаник на френската школа, която набляга на сладкото толкова, колкото да подчертае отделните елементи в десерта. И понеже сладкишите могат да бъдат многокомпонентни, ако се прекали със захарта, останалите съставки не могат да бъдат усетени. Всичко трябва да е балансирано - гласи максимата на шеф сладкаря. А девизът му днес е: Винаги давай най-доброто от себе си и не се притеснявай от грешките, защото те учат. Стига да не запалиш кухнята, естествено, шегува се той.

Но професионализмът има своята цена. „Когато всички се забавляват, ние работим. Имаш по-малко време за семейството. Не искам моите деца да минават през това”, признава Алекс. Той е семеен от шест години, със съпругата си се запознава в Тайланд, в един от хотелите, където и двамата работели по това време. Интересно е, че любовта на живота му няма нищо общо с кухнята, а е IT специалист. В момента имат три деца - две момчета и едно момиче, и всички живеят в Пловдив.

В момента шеф Хекимов претворява разбиранията си в менюто на бар МЕМО (бивш лоби бар на хотел „Санкт Петербург"). „Храната е по-неангажираща, но има нещо за всеки вкус. Наблягаме и на коктейлите“.

Има и още изненади - през есента любителите на храната ще могат да опитат европейска кухня на високо ниво и в ресторант „Панорама“, разположен на 22-рия етаж на хотела.

 
Иван Кирев

Иван Кирев

Репортер - екип „Шоу“

Иван Кирев е завършил Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Работил е в plovdiv24.com, plovdivlive.com, podtepeto.com. От май 2017 г. е репортер в отдел "Култура и шоу" на в. „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?