Следвайте ни

„Пирин Фолк“ тръгва с 14 нови песни СНИМКИ

viber icon

Декласираха талантливия Донко Марков, защото не му достигали два месеца да навърши 16 години

14 нови песни се състезават този уикенд на сцената на фестивала „Пирин Фолк“ в Сандански, който стартира днес, въпреки ковид ситуацията в страната.

В конкурса за авторска песен на македонска основа ще премерят сили изпълнителите Юри Крумов, Васил Вълканов, Дафина Димитрова, Борис Коцаков, Валентин Велчев и Галя Асенова, които сме виждали и в предишни издания на фестивала.

Тази година обаче има и съвсем нови лица, които ще се представят за пръв път. Едни от тях са младите таланти Василиа Петрова, Виолета Шенкова, Десислава  Красимирова и Иван Паланов. Всички песни ще прозвучат за пръв път от сцената в Сандански, която е с изцяло нов декор, разкрива директорът Ненчо Касъмов.

Успоредно с това от три години се провежда и „Детски Пирин Фалк“, където конкуренцията също е голяма. За втори път в конкурсната програма за изпълнителско изкуство ще се включи и бащата на певеца Борис Дали - Орлин Делибалтов от Бобов дол с песента „Сбогом братя“. Най-хубавото е, че много млади автори и аранжори са се върнали на „Пирин Фолк“, след като последните години са запазили дистанция и не са създавали нови песни за феста.

Тези дни организаторите излязоха с официално становище около декласирането на варненския безспорен талант Донко Марков, който беше допуснат от селекционното жури за участие. Ала впоследствие се оказа, че няма

навършени 16 г., както е според регламента. На Донко не му достигат два месеца, за да се класира в тази възрастова група, и „доброжелател“ повдигна остро въпроса в социалните мрежи. След скандала с годините на Донко той не бе допуснат за участие в тазгодишното издание с новата си песен.

Една от новоизгряващите звезди на феста е 34-годишният Иван Паланов от Велинград. Той е завършил Национална ​спортна ​академия със специалност "Кинезитерапия". Занимава се с музика от 2 години, като началото на професионалното му развитие поставя запознанството му с Илиян Михов -Баровеца, който е негов ментор. Любовта му към фолклора и специално към македонската песен произтичат още от прапрадядо му, който е родом от банското село Обидим, а по-късно се преселва във велинградското село Чепино. Семейството на баба му се е славело с музикални певчески самодейни заложби, а баща му свири на тромпет, акордеон и китара.

Седем са танцовите състави, а над 100 са танцьорите, които се включват в хореографиите за XXVIII издание на престижния фестивал. А вечерите със специални концерти ще зарадват публиката Володя Стоянов-Войводата, Николай Славеев, Румяна Попова и младите таланти Ива и Велислава Костадинови, известни като внучките на Гуна Иванова.

За пръв път организаторите поверяват хореографиите за трите вечери изцяло на местни танцови състави, школи и формации. Първоначалната идея е провокирана от желанието им всеки процес по подготовката и провеждането на „Пирин Фолк“ да протече съобразно с мерките за безопасност заради епидемичната обстановка в страната. Така повече от 100 танцьори от слънчевия Сандански работят усилено в подготовката на красиви танцови композиции на професионално ниво, с които да превърнат сцената на „Пирин Фолк“ в незабравим аудио-визуален спектакъл. Хореографиите за всяко изпълнение ще включват до 12 участници, а решението е изцяло съобразено с капацитета на сцената в Летния театър. 

Николай Чапански

Коментари (1)

Nik

Nik

29.08.2020 | 11:44

Защо не се казва че и в детския формат има авторска песен???

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?