Следвайте ни

Певицата Мария Кехайова: Получих първия си хонорар на 5 годинки

viber icon

Родената в Пловдив прочута певица получава прякор "гласовитата" още в училище, след като изпълнила „Руфинка болна легнала“

Голяма Богородица е един от най-очакваните и почитани празници от гласовитата и чаровна певица Мария Кехайова. Това е денят, в който почитаме Божията майка, като закрилница на майчинството, жените и семейното огнище, небесна покровителка на много християни.

Мария Кехайова е родена на 26 февруари в Пловдив, но родствените корени й са в красивото и магнетично село Гела, Смолянско, откъдето е майка й, народната певица  Шинка Чотрева.  От нея Мария научава и първите песни, когато е на три години. По това време майка й е част от пловдивския окръжен ансамбъл с ръководител Асен Диамандиев и е солистка на едни от най-известните оркестри в Тракия -  Садовската народна група, Първомайската, Конушенски оркестър, Дълбокоизворската група, Канарите и дори оркестър „Тракия“ на Иво Папазов.

На 5 години Мария изкарва първите си 27 лева с пеене си и веднага си купува кукла -голяма колкото нея. Това се случва на една садовска сватба, където тя изпява родопската песен „Де се е чуло и видяло“ в дует с майка си. Това „бойно кръщене“ на сватбарската сцена се оказва знаково в живота й, въпреки че родителите били твърдо против тя да се занимава с пеене.

В четвърти клас Мария знае над сто песни, които тайно „краде“ от майка си и старателно събира в едно тефтерче. На един училищен конкурс я наградили с първо място за най-добро изпълнение на песента „Руфинка болна легнала“. От тогава излиза и прякорът й „гласовитата“.

Когато завършила училище, сама подала документи да учи медицина във Варна и била приета, но заради разстоянието баща й не я пуска. За сметка на това започва да пее по сватби в Тракия. Една година по късно родителите й спират да се съпротивляват на сценичните й изяви. Дори Мария започва да пее като втора солистка в оркестъра на майка си - прочутата Садовска група на кларнетиста Георги Пендов. Баща й Бойчо бил един от най-предпочитаните озвучители на сватби, така че били ангажирани почти семейно. Младата Мария Кехайова за пръв път се среща с трудностите на професията, защото тогава сватбите продължавали по цял ден и цяла нощ, а певицата не трябвало да връща поръчка за песен, защото сватбарите се сърдят.

През 1991 г., след като вече набира популярност и богат репертоар, започва да работи с Константин Стефанов, известен като Коцето Сланинката -  хит във всички големи пловдивски ресторанти и таверни. Тогава за първи път Мария пропява гръцка музика, а по късно и сръбска. Налага и се да научи всички известни песни, които са се пеели по това време.

През 1997 г. прави и първия си запис с оркестър „Олимп“ в студиото на „Бели, зелени, червени“ в Пловдив. Още след тиражирането албумът се радва на голям успех и радиостанциите започват да го въртят постоянно. Тогава излиза и първата й аудиокасета на музикалния пазар у нас под заглавието „Родена за любов“, а след това и компактдискът „Огън пламна“.

Сега Мария Кехайова признава, че се е учила от неповторимата Недялка Керанова, която е била тяхна семейна приятелка и често се събирали на мухабети.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?