Следвайте ни

Петльовден е! Зевзеци гонят петел и разменят гевреци в Пловдив

На 2 февруари всички си спомнят купоните на Кольо Абито и Михалчо

viber icon

Пловдивските зевзеци за поредна година на днешния ден ще окупират знакови за града места, за да отбележат Петльовден. Те ще спазят традициите, датиращи още от царско време, които даже всесилната Народна милиция не успя за тушира през социализма. Купонът оцеля и в първото десетилетие на демокрацията, благодарение на емблематичния кръчмар Кольо Абито, който събираше чешитите на ядене и пиене, по време на което участниците в хавата си подаряват гевреци с пиперливи пожелания. Самият бай Кольо раздаваше правосъдие с макет на фалос, нареждайки кой колко да изпие. Арена на тези купони ставаха легендарната кръчма "Пловдив" или бирарията над бар "Каменица" в подножието на Сахат тепе. На този ден дори комарджиите, които щипеха заровете, оставяха занаята, за да се любуват на вакханалията.

Прочути мъжки сбирки са ставали и в кръчмата на Михалчо до Понеделник пазара. Тук са идвали местни знаменитости като бохема Мамин Кольо, прочутия архитект Чинков, който тоталитарната власт прати в лагер и се наложи президентът на Франция Шарл дьо Гол да го вади от кауша. На влизане свещеник ги е ръсил за здраве и им е давал да целуват не кръст, а дървен фалос.

На някои места в Пловдив традицията продължава. Тази вечер пред ресторант "Малък Бунарджик" зевзеци ще гонят петел и вероятно ще си подаряват и гевречета.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай