46

Пако Рабан се вдъхновявал от Петър Дънов

Ексцентричният гений на висшата мода твърдеше, че три път е виждал Бог


Пако Рабан една от най-енигматичните личности в модата. Понякога моден дизайнер, понякога парфюмерист, великият испански творец е оформил културния пейзаж на своето време по свой образ: с дързост и авангардизъм. Преди дни той си отиде от този свят на 88-годишна възраст.

Пако Рабан, чието истинско име е Франсиско Рабанеда и Куерво, е един от най-големите дизайнери и парфюмеристи в света. Роден в Испания през 1934 г., той оказва силно влияние върху модата от 60-те години. Син на офицер, загинал по време на Гражданската война, семейството му се премества във Франция след период на интерниране в лагери, пише dir.bg.

Още от ранното си детство младият Пако Рабан е потопен в света на модата. До 1936 г. майка му е дясна ръка на Кристобал Баленсиага, модния дизайнер с прякор "Майстора". След като завършва гимназия, Пако Рабан учи архитектура в Париж. В партньорство с известни дизайнери на конфекция, той създава "Pacotilles", аксесоари, изработени от родоид, материал, високо ценен от Рабан.

Футуристични вечерни рокли

Първата му колекция е представена през 1966 г. и е озаглавена "Manifeste". Футуристично вдъхновената колекция включвала 12 рокли с пайети и родоид като материали, което вече утвърждавало Рабан като артист.

През октомври дизайнерът започва да проектира тоалети за големия екран, за филмите на Жан-Люк Годар, Стенли Донен, и дори "Казино Роял" на Джон Хюстън. Прави и малката зелена рокля на Джейн Фонда в "Барбарела".

Афинитетът към парфюмерията идва през 1973 г., когато излиза първият му мъжки аромат "Paco Rabanne". Международният успех го тласка да създаде парфюмите "Metal", "Night" и "Sport".

Рабан се обръща към мъжката мода едва през 1976 г., когато пуска първата си линия конфекция за мъже. Много силен е успехът му в дамската конфекция от 1990 до 1998 г.

Енигматичен персонаж

Отвъд работата си като дизайнер и парфюмите си, Пако Рабан е най-известен с това, че е енигматичен персонаж, с много шантави и противоречиви изявления по телевизията. Например той заяви, че е виждал Бог три пъти и е бил посетен от извънземни. Той също така твърди, че е имал няколко предишни живота, включително един, в който е убил Тутанкамон, както и такъв, в който е бил проститутка по време на управлението на Луи XV, и всъщност бил на 75 000 години.

На гроба на Петър Дънов

Когато Рабан е на посещение у нас през 1996 година поискал да го заведат на гроба на Петър Дънов в София. Пред журналисти той споделя: "Дънов е от най-великите философи от епохата на Водолея. Учението му ще бъде основа на духовната култура на новото столетие."

Пако Рабан е попаднал на сборник лекции от Дънов в парижка книжарница. До 1960 година си набавил всички негови книги. Той споделя още: "Петър Дънов бе първият философ, който пишеше на достъпен език с изключително прозрение".

Символиката на моделите на Пако Рабан получила вдъхновение от учението на Дънов, като именно от него стилистът разбрал, че в материята нищо не съществува без значение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
"Мириша Дейли" ,

"Мириша Дейли" ,

06.02.2023 | 17:45

нищо не пишете за една негова знакова книга? Е, вярно издадена е преди датата, в която започна Анархията и опростачването, тук! Просто, възложена работа?!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?