Следвайте ни

Откриха параклис на Богородица със заря и Ивана

Веско Маринов и Славка Калчева подгряха на живо купона в Обороще

Съвсем скоро Оборище, което се намира в сърцето на Четвърти революционен окръг,  може да влезе в "Гинес" за най-много общоселски празници. Храмовият празник на черквата "Свето Преображение господне" е на 14 юли. Местните обаче, чийто съселянин Димитър Кокльов е избрал мястото за Великото народно събрание от 1876-а, празнуват заедно с панагюрци на 2 и 3 май, когато се отбелязват годишнините от началото Априлското въстание. Те се събират на курбан и на Илинден.     

 

От тази година мечани, както все още се наричат местните по старото име на селото, имат нов празник. На 17 август с шумно тържество тук бе открит новият параклис на името на Света Богородица. Макар и да не е много богопослушно, специално за събитието домакините бяха поканили елитен отбор във веселбата. Купонът подгря лично Веско Маринов, а след него на сцената пред специално издигнатите палатки излезе Славка Калчева, за да вдигне млади и стари на крак. Вечерта завърши наистина звездно с едночасово шоу на самата Ивана и заря. 

 

Изграждането на параклиса е финансирано от местната предприемаческа фамилия Дуракови. Преди година собствениците на фирма „Файър“ вземат присърце желанието на местните хора да бъде съграден параклис и проектът бе реализира. Облагороден е района около него.

Това е поредната благородна инициатива, която се реализира с подкрепата на семейство Дуракови. Фамилията редовно подпомага различни благотворителни и културни мероприятия, а преди няколко месеца, отново с тяхна подкрепа, в центъра на селото бяха поставени големи цветни букви, изписващи „Оборище“.

Иван Кирев

Репортер екип „култура и шоу“

Иван Кирев е завършил Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Работил е в plovdiv24.com, plovdivlive.com, podtepeto.com. От май 2017 г. е репортер в отдел "Култура и шоу" на в. „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (2)

Trakiq

20.08.2019 | 02:54
1 0

Porochno

мома вакарелка

20.08.2019 | 00:48
0 0

А защо не са поканили и Ива Давидова - този бисер на фолка? https://www.youtube.com/watch?v=qHLKTWuz0VY-

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?