46

Откриха къде се крият лошите спомени, които водят до беди

Спомените за травматично събитие могат да се завръщат отново и отново, дълго след като моментът е отминал.

Това може да доведе до посттравматично стресово разстройство.

Знаем, че областта на мозъка, наречена хипокампус, играе централна роля във формирането на паметта. Въпреки това природата на дългосрочното съхранение на травматичен спомен остава неуловима.

В ново изследване учени от Калифорнийския университет очертаха някои от ключовите механизми, чрез които спомените за изживян ужас се консолидират.

"Ако знаем повече за повтарящите се неприятни спомени, ще бъдем по-добре оборудвани срещу тях", заявяват учените.

 

В проведения експеримент участват мишки, които са подложени на стресово събитие чрез електрически ток.

Месец по-късно те са върнати на същото място, за да си припомнят преживяното. Когато осъзнават къде са се вцепеняват от ужас.

Мишките са оборудвани с техника, която проследява реакциите им.

Внимателното разглеждане на различни мозъчни проби разкрива стабилно укрепване на връзките в малка група неврони на паметта в това, което е известно като префронтален кортекс (PFC) – област, отговорна за вземането на решения и когнитивното поведение.

Допълнителни тестове показват, че когато тези специфични неврони на паметта са прекъснати, мишките не са в състояние да си припомнят интензивното чувство на страх, въпреки че все още осъзнават травмата.

С други думи, невроните на PFC паметта образуват физическите структури за неприятните спомени.

„Веригите на префронталната памет са тези, които прогресивно се укрепват след травматични събития и това укрепване играе критична роля за това как спомените за страх узряват до стабилизирани форми в мозъчната кора за постоянно съхранение“, казва неврологът Jun-Hyeong Cho.

Изследователите планират да видят дали селективното отслабване на веригите на паметта на PFC ще потисне лошия спомен, който кара пострадалите да изживяват ужаса отново.

Тези изследвания са изключително важни за лечение на психични разстройства, свързани с травматични изживявания, пише sciencealert.com, цитиран от vesti.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
СЧУПЕН КОКАЛ

СЧУПЕН КОКАЛ

08.01.2023 | 02:57

ОТ БУЛГАРАШКИ СКОТ НЕМА ДА ОСТАВА В ТОЯ СВЯТ!

Отговори
0 0
СТАВА ВЪПРОС ЗА 78-79 ГОДИНА

СТАВА ВЪПРОС ЗА 78-79 ГОДИНА

08.01.2023 | 02:56

ЗНАЧИ СЪМ БИЛ НА 12-13 БРАТ МИ НА 10Г :)

Отговори
0 0
БАЩА МИ БЕШЕ МАЙ

БАЩА МИ БЕШЕ МАЙ

08.01.2023 | 02:54

ЕДИНСТВЕНИЯ ШОФЬОР У ШКОЛАТА В СИМЕОНОВО, БЕШЕ ШОФЬОР НА ТОМОВ, НА КОГОТО БЯХА ЗАЧИСЛИЛИ, КАТО СЛУЖЕБНО ОРЪЖИЕ ВАЛТЕР ПП. А ОРЪЖЕЙНИКА ДАЖЕ МУ БЕШЕ ДАЛ ПАТРОНИ 2 КУТИИ ДА ЗАВЕДЕ МЕН И БРАТ МИ ДА СТРЕЛЯМЕ В ЕДНА КАРИЕРА, КЪДЕ ХОДЕХА КУРСАНТИТЕ ОТ ШКОЛАТА :) УЦЕЛИХ БИРЕНА БУТИЛКА ОТ 20 МЕТРА :) И КАКТО ВИ КАЗАХ, НЯМАМ СЕМЕЙСТВО. НАЙ-МАЛКО ПА БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ :) КОЙ ДА ЗНАЕ ЧЕ ХИТЛЕР УМРЕ В ПЪРТ, КЪДЕ ГО СКРИХА МАГАРЕШКИТЕ МИНДЖИ СЛЕД ВОЙНАТА :)

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?