Следвайте ни

Откъде идва изразът „Кутията на Пандора”?

Всички знаем колко много се разгневил Зевс, когато Прометей дал огъня на хората. За наказание бил прикован към една скала. Гръмовержецът се почувствал застрашен, защото чрез огъня хората започнали да стават все по-силни, самоуверени и независими. За такова голямо прегрешение Зевс намислил и голямо отмъщение. Наредил На Хефест (покровител на огъня и ненадминат майстор ковач) да създаде съвършен образ на жената. Тя трябвало да притежава всички дарби.

Когато Хефест я сътворил, боговете се изредили да я орисат с най-прекрасните таланти - да свири и пее омайващо, да притежава изключително красноречие, да бъде прекрасна и нежна. Така се родила Пандора и се явила пред Прометей и неговия брат Епиметей. Проницателният и мъдър Прометей веднага се усъмнил, че тази жена е прекалено съвършена. Брат му обаче се влюбил лудо и се оженил за нея. Като сватбен подарък Зевс им подарил една кутия, но им заръчал да я приберат на тайно място и никога да не я отварят.

Въпреки че Прометей много пъти предупреждавал брат си, той отказвал да го послуша, включително и за това, че никога не бива да приема дарове от боговете, защото крият опасности и капани. Приел кутията с благодарност и я сложил в един ъгъл в дома си.

Двамата с Пандора заживели щастливо в един прекрасен свят. Всички били здрави и щастливи, никой не боледувал, никой никого не мразел, никой на никого не завиждал, всички се обичали.

Пандора обаче не спирала да се пита какво ли има в тайнствената кутия. Любопитството не <210> давало мира. Отначало се опитала да склони мъжа си да отворят кутията, но като видяла, че той е непреклонен, решила да изчака да остане сама и да действа. В удобен момент Пандора взела кутията, разбила ключалката и отворила капака.

Отвътре се чули стенания, вопли и нечовешки вой. Жената отскочила ужасена, но  вече било късно. От кутията излезли всички злини на света: завистта, жестокостта, гневът, омразата, гладът, бедността, болката, болестта, старостта, смъртта. Всички беди се изсипали върху човечеството, за да станат завинаги част от съдбата му.

Според друга версия Пандора отваря съд, в който боговете били поставили най-висшите дарования. Когато го отваря, те се изпаряват към небето, а на Земята остава единствено надеждата. Този мит разгръща етимологията на името Пандора, т.е. "всички дарове".

Версията, която добива най-голяма популярност, е разказана от холандския мислител Еразъм Ротердамски. Именно той подменя съдът (pithos) с кутия (pyxis), при което символизмът в неодобрението към жените добива по-абстрактен вид. В Италия съдът остава като делва или стомна на Пандора (vaso di Pandora).

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?