49

От какво е болен? Пръстите на Чарлз III се подуха като наденички

Чарлз III бе коронясан на 74 години - възраст, на която повечето хора отдавна са в пенсия. Но ако наследи дълголетието на родителите си, той ще бъде крал поне до 2045 г.

А да царуваш, е изнурителна работа с ежедневни официални ангажименти, много пътувания, непрестанни консултации със съветници, срещи с високопоставени лица и обикновени граждани.

Баща му принц Филип доживя до 99 г., а Елизабет II си отиде на 96, като до последния момент изпълняваше кралските си задължения. Макар че няма да достигне рекорда на майка си - 70 години на трона, Негово величество вече цяла година носи короната с енергия и издръжливост. Ще му стига ли силата и през следващите години? Вероятно да, още повече че той си е починал добре като най-продължителния принц на Уелс в историята - 64 г. и 44 дни.

Тъй като нямат достъп до медицинското досие на Чарлз, специалистите гадаят за здравето му по външни белези. Дланите и пръстите на ръцете му например от години са обект на анализи и спорове говори ли това за заболяване. Те са силно подути, зачервени и както самият им собственик се шегува, изглеждат "апетитни като наденички".

Няма официално обяснение на този симптом, но според лекарите за него може да има няколко причини, пише 24 часа.

"Обикновено това издава проблеми със сърцето, черния дроб или бъбреците, но в такива случаи отичат и други части на тялото - казва интернистът д-р Джефри Линдър от медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго. –

Глезените и краката се подуват първи, а за да обхване и ръцете, заболяването трябва да е доста напреднало", обяснява той. Д-р Линдър обаче внимателно е разгледал снимки, на които Чарлз носи шотландска поличка "килт", и не е констатирал подуване на краката.

Специалистите гадаят дали при новия монарх причината не е в лимфната система, която, ако не функционира правилно, лимфната течност засяда извън кръвоносните съдове и причинява силно подуване на пръстите.

Често подпухналите пръсти са симптом на задържане на вода следствие от различни здравословни проблеми. В медицината това състояние се нарича дактилит. Той е резултат от възпаление, артрит или бактериални инфекции, казва д-р Чун Тан от клиниката Pall Mall Medical в Манчестър. Подутите пръсти могат да означават и инфекциозни заболявания като лаймска болест, сифилис и туберкулоза, добавя той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Някой

Някой

26.12.2023 | 20:13

Какво означава "изнурителна"? Нов български език ли ще въвеждате Марица?

Отговори
0 0
Хайл

Хайл

12.12.2023 | 13:10

Преместих го в другия крачол за камиларя,кво ме боли уру

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?