Следвайте ни

Орлин Горанов пред "Марица": Не оставям любовта да ръждясва

viber icon

Тв водещият Костадин Филипов пише за 5 минути в кухнята текста на новото парче на певеца „И“

Орлин партнира в клипа с невероятно красивата и талантлива актриса Недиляна Павлик

Скоро ще става доцент като преподавател, защото у нас, като кажеш, че пееш, питат: "А какво работиш“?

Има още мечти за сбъдване, заявява изпълнителят на „Светът за двама“ 

 

Орлин Горанов е вече толкова години на сцената, че цели поколения са израснали с него, а сега гледат деца и внуци с песните му. Музикант, актьор и Тв водещ, любимо рекламно лице на куп компании за мъжки играчки. Вечен секссимвол.

Орлин остава все пак на първо място певец. И специално за „Марица“ повдигна завеса преди премиерата на новата песен. Тя ще е на 1 юли в предаването на Сашо Кадиев. Казва се „И“, ражда се по един нестандартен начин.

Популярният тв водещ Костадин Филипов издава стихосбирка и кани на премиерата Игор Марковски. Едно четиристишие се забива в главата на продуцента, който има безгрешен нюх за таланта.

Звъни на Костадин и му казва - Това е страхотен текст за песен, но трябва да го развиеш в стихотворение.

Водещият се затваря в кухнята и за 5 минути създава текста. Музиката е на Светослав Лобошки. Марковски измисля заглавието „И“, защото всеки от редовете започва така.

 

И отново подсказване за „Марица“ - Орлин пее за нова и стара любов, а в клипа му партнира невероятно красивата и талантлива актриса Недиляна Павлик. Запомнете това момиче от последния клас на Стефан Данаилов!, казват посветени.

„Всичките тези неща, които правя, са свързани с много любов, емоции, положителна енергия. Не оставям любовта да ръждясва“, разказва Орлин Горанов. "Пред сцената е публиката. Това ме мотивира винаги, независимо дали ще е опера, поп, театър. Важна е Нейно Величество Публиката. Липсваше ми цяла година“, заявява той.

Зарича се, че след този с Татяна Лолова няма да прави други дуети. Но може би емоцията след смъртта на великата актриса е поотминала..

„Като всички останали песни, „И“ също се появи случайно при мен. В тази дума, в този звук има страшно много. Животът продължава, има още мечти за сбъдване“, добавя Орлин.

Тон режисьорът Живко Даскалов признава, че е изумен от професионализма на певеца. Каква е тайната тук?

„Първо благодаря за оценката. Така ме научи животът, че във всяко нещо трябва да подхождам отговорно и откровено, за да се получи. Ако аз не съм откровен със себе си, няма как да убедя зрителя, че съм го направил със сърце“, казва вечният секссимвол.

Изпълнителят на „Светът за двама“ не крие защо упорито отказва да издадете албум:

„Предпочитам да пускам няколко парчета през година, за да стигна по-лесно до зрителя. Събирането на диск е трудоемко, а от 15 парчета само едва две или максимум три продават албума. Така е в нашия бизнес. По-добре да имам време да снимам клипове, да направя добри песни“.

Бихме добавили - и икономически доста необоснавано в този модерен свят, в който влизаш в нета и слушаш без пари.

„Може би, като издадем по един винил, ще бъдем супер гъзари (смее се)“, поема топката гостът ни. „Има жалба за младост, търсят се отново плочите. Звукът е друг, уникален, особено при live изпълнения. Чува се дъхът ти буквално, всяко движение ва музиканта. Разбира се, трябва качествен грамофон. Скъпо начинание е!“.

Добрали сме се и до друга новинка около Орлин. Скоро може да стане доцент като преподавател на млади музиканти.

„Работя в тази посока, дано стигна до този момент. Но не е толкова важно. Ще бъда доволен, ако успея да дам път на млад колега в тази работа, която не е никак лека. Защото у нас питат - какво работиш, и като отговориш, че пееш, репликират: „Ааа, да, а какво работиш?“.

А работата е всеотдайна и трябва да се доказваш всеки ден. И се вижда - излезеш ли на сцената, нищо не може да скриеш.

Между другото е по-лесно да си изпълнител, отколкото преподавател. Като гледам моите ученици, отговорността е доста по-голяма“, разсъждава Орлин.

„Искам да ги извадя от клишето, от копи пейста. С тези, дигиталните технологии, имитирането става перфектно. Искам да извадя техния талант. Имитацията е по-лесна - слушаш и копираш. Вадя ги от този комфорт, влизаме в една приятна игра, в която те се забавляват и намират себе си“.

Провокираме го с клишето, че младото поколение залита масово по чалгата, защото е по-лесно смилаема, предизвикателна като визия. Така ли е? Или има бъдеще в рока, джаза, попа...

„О, палитрата на талантите ни е огромна. Това е радостно, защото сме една шепа хора. Може би нашият фолклор е помогнал“, отговаря ни вечният секссимвол.

„Случаят с попфолка е чисто маркетингов, защото продава по-лесно. Но не е лесно никъде. Покланям се и на колегите от попфолка, защото продуктите им са на много добро ниво. Говоря за звук, визия. За стилистиката не коментирам, не ми е работа. Има търсене, има и предлагане“, откровен е той.

Според него човек се ражда с музиката и няма нужда някой да го запали по това изкуство.

„В моето семейство музикант беше само братът на майка ми. Тромпетист. Но пък фамилията беше много дружна. Събираше се на партита у дома почти всяка събота или неделя. Свиреше се с акордеон, тромпет, китара“, спомня си Орлин Горанов.

И все пак разкрива първия изпълнител, накарал го да възкликне от удивление. Казах така, когато видях плочата на Робертино Лорети. Това беше детето чудо на миналия век. Слушах и имитирах едно към едно. Това ме провокира да се запиша в хор „Бодра смяна“ на 9 години. Уж за малко и така...“, смее се Орлин Горанов.

Разговорът ни не може да не завърши с въпроса „И?“.

„Продължаваме напред, както казва Кубрат Пулев“, шегува се великолепният певец, „“Само напред и нагоре“.

 

Вечният секссимвол: 

Все повече жени се заглеждат по залеза

- Като напише човек в Гугъл - Орлин Горанов, на сродни търсения излиза „Колко е висок Орлин Горанов“. Изненадат ли сте, че това търсят хората?

- Ако искат да знаят и кой номер обувки нося. Стандартен.

- Песен на Орлин Горанов с три букви?

- Има я много в кръстословиците. "Или".

 

- Къде живее Орлин Горанов, това също е сред най-търсените?

- Живее си вкъщи. Но от време на време. Имаше период, в който колата беше мой дом. Така нареченият сървайвинг пак - раничката ми, беше винаги приготвена на задната седалка. Не се знаеше къде ще пренощувам.

- Супер интересен живот, но от друга страна е труден за семейството?

- Благодаря на семейството, че ме подкрепя. Аз съм професионален пътник. И благодаря също на съдбата, защото това е прекрасно - да виждаш различни места, хора и култури. Един живот не стига на човек. Благодаря на моята работа, че ми го даде. Дори и тук, в България, непрекъснато се изумявам. Тръгна ли на път, избирам алтернативен маршрут. И винаги намирам нови и нови прекрасни места. Ние живеем в Рая!

- Интересен факт - софиянец сте, но роден в Берковица?

- Просто майка ми отива да види своята майка и моя баба в Берковица. Бременна е и аз решавам да се родя там.

- Страхотно място, между другото...

- Страхотно място под връх Ком! Природа, хора, разкошни са. Имаме минерална вода, Вършец е на 14 км.

- И Клисурският манастир, който е божествен.

- Нали! Дай Боже, някой ден Берковица да стане и зимен курорт, има всички условия.

- Музика, театър, водещ в БНТ, поздравления за предаването, но как намирате време за всичко?

- Благодаря, първо. Човек, ако си планира времето, успява.

- Един личен въпрос – мнозина се боядисват, но вие си ходите с бяла коса?

- Няма нищо по-хубаво от естественото. Както казва нашият колега Ричард Гиър: „Все повече жени се заглеждат по залеза, а не по изгрева“. Залезът също е красив.

- Писнало ли ви е от етикет „Секссимвол на българската музика“?

- Това е голяма шега! Къде го четете! Само мога да благодаря на всички дами, да им се поклоня дълбоко. Аз съм олд фешън, олд скул. Обожавам жените. Всяка жена е красива сама по себе си. За всяка жена ще се намери принцът на бял кон, който ще я понесе на ръце.

 

 

В Пловдив и звездите са други

Филибето, майна, е номер 1 във всяко отношение. Съвсем друга атмосфера. В Пловдив минаха 14-15 години от кариерата ми.

Това са първите думи на Орлин при споменаването на града.

„Страшно много приятели имам. Много спомени от Античния театър, Бунарджика, "Кючук Париж". Където се сетиш. Прекрасни хора! Неслучайно Пловдив беше и Европейска столица на културата. Пловдив е друга планета“.

Орлин Горанов поддържа много приятелства под тепетата още от годините в казармата. Естествено, най-много покрай музиката.

„За съжаление, един от тях - Тето, си отиде (б.а. - Стефан Костов). Но останаха много. Чуваме се. А и ей го къде е! Както казват пловдивчани, най-хубавото на София е табелката за Пловдив“, добавя певецът.

„Този град наистина има енергия. С готини, достойни и мъдри хора. Макар че са много пъстри. Често съм ходил, например, в арменския клуб да ям ашуре и да играя табла.

В Стария град влизаш като в друга епоха. На Античния имам страшно много спектакли.

Знаете ли, някои от тях приключват след полунощ. И имам чувството, че като си тръгнат хората, чувам странни шумове. Все едно си говорят хората, построили Античния преди хиляди години. И звездите са други в Пловдив!“, завършва по темата Орлин Горанов.

 

Излита в космоса заради чифт обувки

Орлин Горанов се занимава с триатлон и летен биатлон като дете. „В онова време всички треньори бяха в училищния двор да гледат кой за кой спорт става. Играехме постоянно народна топка, футбол, баскетбол“, разказва певецът.

Той никога няма да забрави първото си състезание на стадион „Раковски“ в столицата.

„Излизам по гуменки. Треньорът идва при мен, показва шпайкове „Адидас“ и ми казва: „Момче, покриеш ли норматива, твои са“. Излетях в Космоса направо“, смее се Орлин, „То китайски бели гуменки със зелена подметка минаваха за супер екстра“.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бъбу

Бъбу

26.06.2021 | 22:34

По скоро ми прилича на баба орлинка от пейката пред блока.

Отговори
1 4
мхм

мхм

26.06.2021 | 15:15

Лицемер........

Отговори
1 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?