1553

Оркестър "Камчия" чака Васко Жабата да ги позлати

За варненския оркестър „Камчия” сватба къща вдига, а кръщене дом храни. Но и е хубаво всеки музикантът да си има и друга професия. Борис Иванов е ръководител на състава, а съпругата му Снежина е певицата му. Двамата пеят по тържества и ресторанти от 14-годишна възраст. Наследници са на основателите на състава Мария и Иван, които от години вече не пеят. А точно те са на клипа на „Комбайн-вършачка”, който овърша тик-тока на Балканите.

Никой не знае кой е пуснал в мрежата атомната бомба с Васко Жабата и Цеца Мецата. „Това е съвсем обикновена песен за нас. Изпълняваме още стотици в репертоара си, защо стана такъв хит - не зная! Големи простотии видях - един я пееше с метла, а друг с прахосмукачка! Как стават тия работи”, чуди се Борис Иванов. В делничните дни ръководителят на „Камчия” се занимава със строителна дейност, по цял ден е на работа и му остава малко време да следи музикалните моди на Балканите.

Съставът е провел нещо като вътрешно разследване - откъде вокалистът им Ангел Павлов е намерил тази невзрачна до месец песен. Преди 20 години Ангел я предложил на оркестъра и „Камчия” дори снимали тематичен клип по нея. В него майката на Борис Иванов точи ракия, катери комбайни, а лирическият герой в песента тръгва на гурбет и се връща бос и пиян. Оказа се, че песента се е пяла по сватби и войнишки изпращания още в 1985 година.

„Била е известна още по Татово време - стари музиканти ми разказаха за нея. Става въпрос за квартално варненско парче. Вокалът ни Ангел я е слушал като ученик навремето от свои колеги. Пели са я в махалата по банкети, по новобрански вечери и по кръщенета. Дето се вика - взета е от улицата”, обяснява Борис Иванов.

Резултатът е, че дори с посребрени коси, много варненци познават Ангел на улицата,

наричат го Васко Жабата и го питат де е Цеца Мецата.

„Няма такива герои като Васко Жабата и Цеца Мецата. Сигурно в някой неизвестен оркестър е имало някакъв, дето са му викали „Жабата”, и така е тръгнало. Обаче това създаде усещане за мистериозност в историята”, добавя Борис.

Ръководителят на оркестъра работи в строителството. Съпругата му Снежина Иванова е в оптика за очила. Скоро ще стане професионален оптик. Колегата им гайдаджията Недко Царев е учител в Средното музикално училище „Добри Христов” във Варна. Брат му Петър Иванов - акордеонистът на оркестъра, е хореограф и се занимава с народни танци.

Вокалистът от толкова години - Ангел Павлов, на когото всички вече викат „Васко Жабата”,

е решил да се оттегли от музиката

точно в момента, когато оркестърът има стотици покани от механи и ресторанти в Сърбия и Македония. 52-годишният мъж отдавна искал да се занимава с нещо друго. „Правим музиката за удоволствие. Групата гледа да не пропусне сватба или тържество от пролетта до края на лятото. Ако има ангажименти през есента - не ги отказваме”, казва Борис.

След "детонацията" на Васко Жабата в Сърбия, получили много покани и всичките ги отказали. Никой от оркестъра не е очаквал и не е искал такава известност. „За нас е важно, че ни знаят в нашия район - и във Варненския край ни познават много добре. В репертоара имаме стотици песни. Със съпругата ми от 14-годишни сме по заведенията да пеем. Това са стотици песни от всеки един стил - не е само народна музика. По сватби и заведения няма как да отидеш само с народна музика - свирим българска естрада, гръцко, сръбско и малко чалгичка”, прави уточнение Борис Иванов.

Оказва се, че

Варна не е толкова морска, колкото сватбарска столица.

Градът продължава да държи фронта за живата музика в цялата страна. В същото време живата народна музика по семейните празници в Пловдивско все по-силно замира. „Има много музиканти, но оркестрите като цяло се пръснаха. Обаче има много индивидуални музиканти - за извеждане на булки, за тържества. Има работа! Колегите от Пловдив се оплакват, че вече не се търси живата музика и всички минават на диджеи. В Бургас също много диджеи има и това много ме учудва, защото там е Странджата, а те си държат на странджанската музика. Във Варна е най-голелият пазар за жива музика”, обяснява Борис.

Оркестърът хем се радва на неочакваната известност, хем се чуди как да защити авторските си права върху "Васко Жабата". Оказва се, че всеки, който е качил парчето им, може да печели от видеоплатформите, а за тях не остава нищо. Песента не е тяхна, но парчето, което би могло да ги позлати, е известно заради начина на пеене на Ангел Павлов.

 

Съставът, който отгледа своето второ поколение

Оркестър „Камчия” е създаден 1983 година. Сегашният му състав е второто поколение. От тях сега пее само Ангел Павлов, но вече и той ​хвърля кърпата. „Оркестърът е създаден от съвсем други хора - от нашите родители. Жена ми е певицата Снежина Иванова.

Ние наследяваме оркестъра от нашите родители. Те ни предадоха преди няколко години щафетата и ние продължаваме. Навремето на стария оркестър ангажиментите му са били все в района на река Камчия. Като тръгнеш от Камчия надолу към Долен чифлик, Горен чифлик, Старо Оряхово - това е районът, където работим", казва музикантът.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Toto Rino

Toto Rino

07.09.2022 | 06:42

Тиня

Отговори
0 1
Бяла

Бяла

05.09.2022 | 08:36

Песента се изпълняваше още преди 25 г. от оркестър " Варненци". Това, че е на оркестър " Камчия" е лъжа. Просто им е провървяло....

Отговори
1 0
Буцефал

Буцефал

04.09.2022 | 16:25

Това е най простата и смотана песен след пиратската , тигре тигре, пирамидите и фараоните и всички други чалга творения изпяти до сега . Чалгата е простотия.

Отговори
6 2
Bobi

Bobi

04.09.2022 | 09:52

Песента е дело на ромския музикален и литературен гений и те знаят много добре това,ама си траят!!!В онези години ромските трубадури създаваха такива ,,шедьоври" и ги пееха по техните си сватби!По време на соца имаше остра нужда от сватбарски кючеци за българските сватби-българинът след,като си изтропа хорцата, минаваше на кючеци-защото са му генетично заложени!!!

Отговори
6 5
VASKO ŽABATA

VASKO ŽABATA

03.09.2022 | 20:48

Обичам стойностната балканска музика И МНОГО МЕ Е ЯД, ЧЕ ТАКАВА ПРОСТОТИЯ СТАНА ИЗВЕСТНА ЧАК В ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ.

Отговори
10 7

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?