1939

Обичате да седите с кръстосани крака? Първо прочетете това

Досега в обществото има много неписани правила относно забраната за седене с кръстосани крака. Те някога са имали рационално обяснение, но са станали напълно безсмислени. Нека анализираме това правило по отношение на етикета и медицината.

Защо в обществото жената не може да седи със скръстени крака?


Всъщност, модерният европейски етикет позволява на жените да правят това. Наистина, за много хора така дамата изглежда елегантна и привлекателна. Тази поза също говори за релаксация и следователно не винаги е приемана да се ползва в институции, които не предполагат релаксация: училища и университети, храмове, болници. Но отново дори тук няма изрична и строга забрана.

Във филма "Дневниците на принцесата" (с водещата роля на Ан Хатауей) бабата на героинята, като кралица, учи внучката си да не седи с кръстосани крака - казват, че това не е присъщо за принцеса. Но в съвременното висше общество такава поза не се счита за неприлична.

Друг е случаят с мюсюлманските общества. Има няколко правила на етикета, според които кръстосаният крак може да се тълкува като неуважение към събеседника. Ето защо, посещавайки страна, където повечето от населението се придържа към правилата на исляма, по-добре е да се откажете от тази позиция.

Медицински причини - истини и митове


Сред медицинските причини можете да намерите не само истини, но и спекулации.

Позата с кръстосани крака не води до:

- разширени вени. Поне това все още не е доказано. Сега учените смятат, че разширени вени са причинени от заседналия начин на живот, наднорменото тегло и бременността, а не от тази поза;

- наранявания на тазобедрената става. Около 1999 г. се появи медицинският мит, че рано или късно кръстосването на краката би довело до "износване" на тазобедрената става с всички последствия - болка в бедрото, деформирана походка, намалена физическа активност. Всъщност това не е така - положението на позата "крак върху крак" не вреди на тази става;

- лоша поза. Позата е по-силно повлияна от качеството на стола, както и от начина ви на живот като цяло, а не от кръстосването на краката.

А истинските последствия от кръстосаните крака (не само за жени) са:

- болки в гърба. Обикновено нашият гръбнак е вдлъбнат в кръста. Когато седим с кръстосани крака, тази естествена вдлъбнатина се огъва в обратна посока. Това положение на прешлените е неестествено за нас, така че с дълъг престой в тази позиция можете да усетите болката в пояса. В напреднали случаи, кръстосани крака допринасят (но не са основната причина) за развитието на междупрешленна херния;

- повишаване на кръвното налягане. Досега учените са намерили само временно увеличаване на кръвното налягане при тези, които седят с кръстосани крака. Не говорим за дългосрочно увеличаване или развитие на хипертония. Ето защо, ако страдате от ниско кръвно налягане, опитайте се да седите с кръстосани крака за известно време, може би скоро ще се подобри;

- появата на кръвни съсиреци. Разбира се, позата с кръстосани крака не е основният и единствен фактор, който води до развитието на кръвни съсиреци. Но ако вече имате проблеми с кръвообращението, по-добре е да се откажете от тази позиция. Това положение на краката забавя кръвообращението, което може да доведе до нежелани последствия, пише jenata.blitz.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?