Следвайте ни

Обичаме кучетата повече от хората, вижте защо

viber icon

Често собствениците на кучета гледат на четириногия си другар като на свое дете. Неведнъж сме чували хора да казват, че обичат кучето си повече от приятели и роднини. Ново изследване  откри и научна причина за това.

Проучване, публикувано в списанието Society & Animals, установи, че хората са по-съпричастни към кучетата, отколкото към другите хора. В един експеримент 240 студенти получават измислени откъси от полицейския доклад за нападение срещу човек или куче.

В фалшивия доклад жертвата била атакувана „с бейзболна бухалка от неизвестен нападател“ и била оставена в безсъзнание „с един счупен крак“ и „множество рани“. В различните версии на доклада се променя само единствено жертвата на нападението: човешко бебе, 30-годишен възрастен, малко кученце или шестгодишно куче.

Участниците получават въпроси, които измерват равнището на съпричастност.

Екипът предполага, че уязвимостта на жертвите – определена от възрастта, а не от вида – ще бъде най-важният фактор, влияещ върху равнището на тревожност при четене на описанието. Резултатът обаче е, че равнището на съпричастност към малкото кученце, по-голямото куче и човешкото бебе са сходни, докато възрастният човек е на последно място. Възрастното куче получава по-малко съпричастност единствено в сравнение с малкото човешко същество.

„Участниците не гледат на кучетата си като на животни, а по-скоро като на „бебета с козина“ или членове на семейството, подобно на човешките деца“, заключават изследователите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?