Следвайте ни

Няма място за старите кучета... в чалгата

Новите лица завладяха лекия жанр, но Кралят е един

viber icon

"Всичко тече, всичко се промяна" - тази вечна сентенция на древногръцкия философ Хераклит важи с пълна сила за всяка една сфера на живота, като поп фолкът не прави изключение. Лекият жанр, който безспорно властва вече над 20 години в България, също се променя и развива. Всеки ден знайни и незнайни младежи хващат микрофона, стремейки се към голямата мечта - да се превърнат в новите чалга звезди.

От мутрите до коронавируса

Обикновено текстовете на фолк песните не са особено дълбоки и съдържателни. В зората на въпросния стил певачките възпяваха здравите момчета с дебели вратове и техния луксозен начин на живот. Разбира се, "белият мерцедес" беше също на почит. През последните години лириките се промениха коренно. Всичко, което е актуално се превръща в песен, като се почне от Европейският съюз, минем през птичият грип и стигнем до коронавирусът. Все пак темата за раздялата и несподелената любов си остават своеобразен евъргрийн. 

След броени дни хиляди абитуриенти ще се веселят под звуците на най-актуалните хитове. Един бърз поглед в youtube, показва, че т. нар. "кралици на поп фолка" вече далеч не са сред най-предпочитаните. Ако до преди години Глория, Мария, Малина, Камелия и други от по-старата генерация, бяха основните хитмейкъри, то днес ситуацията е коренно различна. Десита, Малката, Лидия и Денис Теофиков са новите любимци на публиката. Тази тенденция е до някъде разбираема, предвид смяната на поколенията и бързите темпова, с които се създава музиката в наши дни. Ако в миналото, за да се направи един албум от десетина песни е било необходимо повече от 6 месеца, то днес ежедневно се появяват стотици парчета. 

Класата е вечна

Сред гореизброените звезди от миналото има обаче и такива, които продължават да бъдат харесвани и слушани днес. Пример за това е фактът, че почти няма повод, който да мине без песен на Слави или Ивана. Именно Дългия не спра да се развива и прави постоянно нови дуети с някои от най-актуалните изпълнители като Криско и Тото. 

В списъка на хитмейкърите няма как да не споменем Краля на поп фолка - Азис. Ромският славей е същински работохолик. Винаги скандален и провокативен, Васко пуска поне по 5-6 песни на година, които събират милиони гледания в интернет. Логично и хонорарът на звездата е доста тлъст. В тази класация попадат още Константин и Тони Стораро, а от дамите Галена, Преслава и Емануела също не разочароват своите фенове. 

Империята "Планета пайнер" 

Голямото многообразие от млади артисти, които натрупват слава, се дължи до известна степен на множеството канали, където те имат възможността да се изявяват. Преди 15 години най-котиращите се изпълнители можеха да бъдат чути само по телевизия "Планета" и няколко радиостанции. Днес интернет и социалните мрежи са основните източници на информация. Това доведе и до разклащане на позициите на империята на инж. Митко Димитров - Пайнера. Като неговият лейбъл вече не е единствен на пазара. Галин също влезе в амплоа на продуцент и създаде "Алфа мюзик", който за сега е най-проспериращата люпилня за таланти. Има и много певци, които са самопродуциращи се. Разбира се, "Планета пайнер" все още запазва лидерството си в лекия жанр. Не случайно ежегодните концерти, който организира фирмата се превръщат в едно от събитията на годината. 

Франк Воща

Франк Воща

Сътрудник

Франк Воща е завършил "Журналистика и Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се професионално с фотография от над 10 години. Работил е в БНТ и редица ПР агенции.   Още

Коментари (1)

Пропуск Марица!

Пропуск Марица!

27.05.2021 | 09:56

Уволнете си редактора, защото нищо не разбира от такава музика! Единствената фолк певица, която вече повече от 20 години е сред актуалните и всяка година има тотални хитове е Емилия! Дори "Джале" е най-гледаната песен с най-много милиона за миналата 2020 и също така първата песен в историята на България, която за по-малко от година направи цели 100 милиона гледания от двата канала (българския на Емилия и този в Румъния на Кат Мюзик)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?