Следвайте ни

Няма да повярвате какъв юбилей празнува кралица Рания

viber icon

Кралицата на Йордания Рания днес навършва 50 години! Никой не може да повярва, че тази прекрасна жена е вече на половин век.

Тя обаче не планира голямо тържество. "Сигурно е трудно за вярване, но последното нещо, което искам, е да съм център на внимание. Когато бях малка, рождените ми дни се падаха през лятната ваканция от училище, когато всичките ми приятели бяха заминали със семействата си на почивка. Рядко се случваше да имам празненства, но сега всичко е различно. Днес моят празник е шанс да събера децата си отново на едно място и да ги видя заедно. Признавам обаче, че всяка година се озадачавам от нарастващия брой свещи на тортата ми (смее се), предполагам, че просто ще ми е необходим по-голям десерт", сподели тя преди време.

Рания е родена в йорданско семейство от палестински произход на 31 август 1970 г. в Кувейт. Средното си образование завършва в родината си, а през 1991 г. получава бакалавърска степен по специалността "Организация на производството" в Американския университет в Кайро, Египет.

Омъжва се за Абдула II, който днес е крал, но тогава все още е престолонаследник, на 10 юни 1993 г. Двамата се срещат и запознават на вечеря по-рано през същата година. Два месеца след запознанството си вече са сгодени и не след дълго сключват брак. Интересен факт е, че след сватбата Рания не става автоматично кралица, тя получава тази титла със специален указ на съпруга си през 22 март 1999 г. Пет години по-късно крал Абдула я обявява за почетен полковник на йорданската армия.

Двамата имат общо четири деца - принц Хюсеин (26 г.), принцеса Иман (23 г.), принцеса Салма (19 г.) и принц Хашим (15 г.).

Рания Ал-Абдула е една от най-забележителните първи дами в арабския свят, превърнала се в символ на Йордания. Тя е защитник на правата на жените и децата, който открито критикува така наречените "убийства заради честта" - обичаи, в които мъжете убиват своите роднини жени, обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак.

Кралицата има изцяло светски хобита, сред които попадат водните ски, бягането и колоезденето. Известна е със своите предпочитания към модата и винаги демонстрира добрата си фигура, облечена с елегантни дрехи. Неведнъж е украсявала кориците на различни списания.

Благодарение на баща си, тя е отдавна е част от висшето общество - кара изумруден "Corvette", облича се в дрехи на Дона Каран и Ив Сен Лоран, по време на ваканциите ходи в Англия, посещава светски събития. Считана е за една от най-добре облечените жени в световен мащаб. Неслучайно през 2005 г. Рания е обявена за третата най-красива жена в света и заема 81-во място в класацията на сп. "Forbes" за 100-те най-влиятелни жени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?