44

Новият крал на Великобритания вече има официален портрет СНИМКИ

Първият официален портрет на новия крал на Великобритания беше показан в Лондон. Картината с маслени бои е създадена от британския художник Алистър Барфорд и изобразява 74-годишния Чарлз, облечен в син костюм на райета, бяла риза, розова вратовръзка и кестенява кърпичка. Въпреки че кралят не присъствал по време на рисуването, художникът е успял да изучи всичките му черти на прием в Бъкингамския дворец на 17 февруари, проведен в подкрепа на глобалното биоразнообразие. Брадфорд, чието художествено обучение беше подпомогнато от Тръста за стипендии на кралица Елизабет, е имал само две седмици, за да създаде портрета, пише tialoto.bg. Самият той нарича задачата голямо предизвикателство, защото е трябвало да работи само по снимки и скици, които е направил на краля по време на приема.

В предварителните скици са били включени рисунки на гривната на китката на Чарлз, която му е предоставена лично от лидера на месното население в Амазонка, Доминго Пиас, по време на приема. „Художникът е включил гривната, за да придаде на портрета контекст и автентичност, символ на застъпничеството на краля против изменението на климата и за устойчивостта“, се казва в официалното съобщение на Illustrated London News, които са поръчали картината.

Снимка: Getty Images

Портретът ще се появи на специалната корица на изданието, което ще излезе на пазара за месеца на коронацията на Чарлз. Барфорд нарича поръчката голяма чест, но и голяма отговорност, защото е трябвало да създаде портрет на човек, който значи ужасно много за милиони хора. „Аз също не бях сигурен в себе си и докато не застанах физически до краля в Бъкингамския дворец, не бях напълно убеден, че поръчката ще се материализира“, казва художникът. По време на приема Чарлз е носел костюм, а не официална роба, което кара Барфорд да измисли малко по-интимна концепция за картината. „Исках да уловя неговата топлота и чувствителност, емпатията, която проявяваше при взаимодействието си с хората, които срещаше. Беше важно да уловя съчувствено изражение“, обяснява още Алистър.

Това не е първият път, когато Барфорд създава кралски портрет. През 2015 година той получава поръчка от Illustrated London News да нарисува кралица Елизабет, за да отбележи историческото ѝ постижение като най-дълго управлявалия британски монарх. Тогава художникът наблюдавал покойната кралица на церемонията по връчването на Ордена на жартиерата в замъка Уиндзор. Самият Чарлз също е художник. През февруари миналата година, когато все още беше принц на Уелс, той сподели седемдесет и девет от своите акварелни картини в The Carnison Chapel в Лондон, отбелязвайки първата пълна изложба на негови творби, която включва пейзажи, създадени в Шотландия, Франция, Африка и други.

По време на изложбата Чарлз разкри, че е започнал да рисува, когато разбрал, че фотографията не го удовлетворява толкова много. „Честно казано, изпитвах непреодолимо желание да изразя това, което виждах чрез акварела и да предам това почти вътрешно усещане за текстура, което е невъзможно да се постигне чрез фотография“, каза тогава той. Допълва, че хобито освежава части от душата, които другите дейности не могат да достигнат.

По думите на Чарлз, чрез рисуването човек става все по-наясно с неща, които може би са убягвали от вниманието му до този момент – неща като качеството на светлината и сянката, на тона и текстурата, на формата на сградите във връзка с пейзажа. „Всичко това изисква най-високата концентрация и следователно е едно от най-релаксиращите и терапевтични упражнения, които познавам“, казва още кралят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Задължително

Задължително

03.04.2023 | 19:27

Трябва да си смли ушите това са предлагали на дъртата когато е бил малък ,но тя е послушала никой. Тези германо ,гръцко , датски и други народности рептили не са интересни.

Отговори
1 0
АнглосаксоЧъма

АнглосаксоЧъма

02.04.2023 | 04:08

Този високо-бюджетен маскарад и с този камилар трябва час по-скоро да приключи .Ще е полезно за цялото човечество .

Отговори
2 1
Ганчо от Карлуково

Ганчо от Карлуково

02.04.2023 | 13:54

Айде първо да си оправим скапаната кочинка, пък после да оправяме богатите.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?