Следвайте ни

Нова мода: Сватби на село изместиха градските празненства

Заради чистия въздух, евтинията и страха от пандемията

viber icon

За шест месеца ожених толкова двойки, колкото за 5 години назад, казва кметът на Цалапица

Пандемията от COVID-19 доведе не само до повишен интерес към покупката на селски къщи, но рязко увеличи и мераклиите да се врекат във вечна вярност не в шумния град, а в ритуалната зала на кметството в село. Причина за това са както по-ниските такси, така и мисълта, че като си купил имот и си решил да живееш там, е редно и местният кмет да те бракосъчетае. Това разказва Ивайло Данаилов, кмет на Цалапица, едно от най-големите села край Пловдив. 

За шест месеца ожених толкова двойки, колкото за 5 години назад, хвали се Данаилов. Преди седмици се състояла 14-ата сватба.  

"Бракосъчетаването се превръща в новото ми хоби. Много съм радостен, че вече 14 двойки от различна възраст и етноси ми се довериха да ги венчая. Чувството е страхотно. Призовавам повече двойки да направят тази крачка в живота си", сподели с гордост Данаилов. Той е категоричен, че бракът отново е на мода, а не съжителството на семейни начала.    

Едната от причините младите да изберат за церемонията залата в малките населени места е свързана и с избора им да се заживеят на село, за да отгледат децата си близо до природата, в уюта на къща с двор и градина, с екологично чисти зеленчуци. Доказателство за това бил фактът, че в Цалапица само три имота се предлагат за продажба. 

"Каквото се появи на пазара, се купува", категоричен е кметът. Според него селото му е предпочитано заради добрата инфраструктура, близостта до Пловдив и бързия достъп до автомагистрала "Тракия". Също така цените са много по-ниски от тези на имотите в Родопската яка - в селата Марково, Белащица и Браниполе.   

Когато купят къщата на село, най-често решават, че и брачният им живот трябва да започне оттук, и идват да се бракосъчетаят в кметството. Ние им предлагаме обновена и приятна зала, разказа Данаилов. И не на последно място - по-ниски такси за ритуала привличали много двойки от града без те въобще да имат някаква връзка със селото. Такава била последната сватба в Цалапица. Двойката живее и работи в Пловдив, но избрала кметът на Цалапица да ги бракосъчетае.  

Въпреки че статистиката сочи по-малко сватби в провинцията заради пандемията от коронавирус, някои от селата бележат ръст. Причината е предпочитаните през лятото изнесени ритуали. Младите и техните родители решават както за удобство, така и за да не нарушават мерките срещу коронавируса, да спретнат тържеството на открито. Така избират комплекси, къщи за гости и винарни с красиви градини и басейни извън града, за да настанят гостите си, а и да празнуват на воля. Това им позволява да поканят и повече хора, отколкото биха могли да настанят в зала заради наложените епидемични мерки. 

В едни от най-предпочитаните места за изнесени ритуали край Пловдив се превърнаха ресторант "Мавруда" край Ягодово, Сватбеният дом в Крумово, градината на винарната  "Вила Юстина" в Устина и хотел​ът в Марково.   Справка на "Марица" сочи, че за селата на територията на община "Родопи" има Общинска наредба, регламентираща цената за сключването на брак. Според нея на кандидатите да се врекат във вечна вярност до 16 часа това ще им струва 40 лв., но без ритуал. С такъв в зала, след 16 часа, цената е с 10 лв. повече. В празнични дни с ритуал в зала бракосъчетанието струва 70 лева. За изнесен ритуал се плаща 120 лева, което в града струва два пъти повече. 

 

Браншът оцелява с розови и златни годишнини

Все повече ни канят да организираме  розови ​(10 години), сребърни (25 години), перлени ​(30 години) и златни (50 години) сватби, споделят заетите в бранша с организацията на весели събития.     

Според тях кризата заради пандемията не е довела до промяна на цените. "Не, няма никакво поскъпване, защото не мисля, че е коректно да се избиват загуби чрез натоварване на други клиенти", обяснява Ели Шопова. И допълва, че за хората от сватбения бранш сватбеното тържество не е само бизнес.

"Всички ние сме съпричастни с емоцията, която изпитват младоженци, кумове и родители. И това усещане вдъхновява и нашата работа", смята Ели. И допълва, че много от заетите в тази сфера -  декоратори, видео оператори, водещи, озвучители, както и ресторантьори и участници в шоупрограми, не били в състояние да се справят с трудната ситуация. 

"Някои от тях пренасочиха усилията си в друга посока и не е ясно дали ще се завърнат в сватбения бранш. Аз съм щастлива, че все пак след юли сватбените тържества се завърнаха, и мога да кажа, че са още по-емоционални", споделя Ели.

ИВАН КИРЕВ

 

Рекорд след затишието: 269 двойки си казаха "да" през август в Пловдив

Сватбите на открито на принципа 2 в 1 стават все по-предпочитани

Изнасят ритуали на Пеещите фонтани и във Виенския павилион.

Истински рекорд за сватби  отбеляза Пловдив през август в сравнение със затишието  през двата месеца на извънредното положение.  Граждански брак пожелаха да сключат 269 влюбени двойки, голяма част от които искаха  бляскави ритуали в  пищно украсените градини на ресторанти, в емблематичните къщи на Стария град, в Цар-Симеоновата градина и на площадчето пред сградата на Дома на младоженците на ул. „Христо Г. Данов”. За септември "Менделсон" са заявили 140 влюбени двойки и продължават да се записват.

„Работим  на пълни обороти, на всеки половин час  посрещаме младоженци и сватбари”, разказва директорът на ОП „Радостни обреди” Чудомира Пинджева.  И допълва, че на 24 август, в понеделник, имало 10 ритуала, във вторник ​- 9, за днес - 7 и почти всички са изнесени, затова се налага общинското предприятие да работи с по два екипа.

Сватбите ще са във вихъра си напук на COVID-19 най-вече в навечерието на Съединението  и навръх празника от 11 до 19 часа, предимно с изнесени ритуали на принципа 2 в 1.   На 4 септември  младоженци ще си сложат халки в градините на резиденция „Стария град” и в гранд хотел „Пловдив". На 5 септември тържествени церемонии  с красиво украсени арки за младоженците, балони и цветя са планирани на брега на Гребния канал в „Ловен парк”, където стават и ефектни снимки, а също така и в шатрата на „Вери бери” в Прослав.  „Менделсон” ще звучи  под тепетата на всеки половин час и на самия 6 септември.

Почитателите на културно-историческото наследство предпочитат незабравимото събитие на живота да е  на фона на   емблематичните  възрожденски къщи в Стария град ​- Хиндлиян и  Етнографския музей, на Римския стадион, в двора на Малката базилика,  по-рядко - на Античния театър, където наемът за "Менделсон"  е над 1000 лева. През летния сезон сватбените ритуали се изнасят на Пеещите фонтани и във Виенския павилион, предизвиквайки еуфория  сред деца и възрастни в Цар-Симеоновата градина.  

Тракийска сватба на Хисар капия в Стария град

Една от  „изнесените” сватби през септември  ще е в градината на хотел „Империал”.  Бъдещите съпрузи  са поискали  да подпишат брак в по-оригинална обстановка - с национален български ритуал.

Една от така наречените „тракийски сватби” ще се отпразнува в градината на хотела. Участниците в ритуала си слагат народни носии, свирят гайди, вият се кръшни хора. Младоженци, намерили късмета си в България, също си падат по национални закачки. Индийка, избрала българин за партньор в  живота, беше облякла своя национална носия. Случва се и  двамата бъдещи съпрузи да си сложат народни облекла.  

„През двата месеца на извънредното положение мнозина си отмениха сватбите и ги преместиха за летните  месеци и есента. Няколко двойки, записани за април-май, пожелаха да запазят дати за 2021 г., когато всички се надяваме вече да няма пандемия. Един от ритуалите е заявен на Пеещите фонтани”, казва Чудомира Пинджева, доволна, че животът продължава въпреки упорития вирус.

Малко двойки искат да сключват брак в залата на Дома, въпреки че след ремонт сградата е бляскава. На закрито задължително се спазват мерките ​-маски и дистанция  от 1,5 метра. Заради пандемията площта е разграфена ​-всеки стъпва в своето си квадратче, но не повече от 20-25 души.

Гражданският ритуал в Дома на младоженците и в залата за сватби в „Тракия” струва  138 лева, навън - 240 лева.

Заради ограниченията в залите в "Радостни обреди" още преди няколко месеца започнаха да изнасят ритуалите пред сградата на ул. "Христо Г. Данов". Единственото, което се спестява при изпълнението на "Менделсон", е, че няма как да извадят пиано. Ритуалният сватбен марш се пуска на запис, но младоженците и така са щастливи, защото могат да поканят много повече гости, а и няма изискване за маски. 

КАК  СЕ ЖЕНИМ В ПАНДЕМИЯТА

Януари - 85 сватби

Февруари - 121

Март - 61

Април - 43

Май - 76

Юни - 150

Юли - 201

Август - 269 

ВАЛЯ ЙЕРЕМИЕВА

 

Пред олтара - с бебе на ръце

Като холивудските звезди много от двойките най-вероятно ще застанат пред олтара за заветното "да", придружавани от новородените си деца. Причината е, че заради епидемията бяха отложени много от сватбите в най-желаните месеци - май и юни. 

"През това време много от булкит​е забременяха и ще изчакаме раждането на детенце. Друга причина, която споделят младоженците, е, че нямат яснота кога ще бъдат премахнати мерките, за да могат да проведат тържеството си без ограничения", обяснява Ели Шопова, организатор и водеща церемонии. И допълва, че всички работещи в сватбения бранш знаят колко е важна емоционалността и топлината в едно сватбено тържество. Затова всякакви ограничения - масите да бъдат на разстояние, намален брой на столовете, на присъстващи и отдалечеността на гостите, води до притеснение у младоженците. 

Всички от сватбения бранш знаят колко е важна емоционалността и топлината в едно сватбено тържество, смята Ели

Сватбата винаги е била онова тържество на духа и любовта, което двама влюбени искат да изпитат. За съжаление заради коронакризата се забраниха тържествата точно в най-силния сезон на сватбите - месеците май и юни. Това сериозно засегна всички, работещи в сватбения бранш, споделя Ели.

Пандемията от COVID се оказа голямо изпитание за бъдещите младоженци и огромно предизвикателство за организаторите на събитиен кетъринг. Наложените забрани от РЗИ за дистанция и допълнителни санитарни изисквания промени много планирани мероприятия, разказва Свилена Русева, специалист в кетъринга. Според нея предизвикателство е да сложиш на една маса само по четирима гости, които са с нагласата да се забавляват.

Отпаднаха събития тип блок маса - т.н шведска. Относно сет менюто- единственото наложено ограничение е да не се ползва обща посудa. За храната няма никакви допълнителни изисквания и претенции от страна на младоженците. Доказано е, че вируса не се разпространява с храна и е достатъчно обичайната дезинфекция на посудата след употреба, каза Русева. Храната, която избират, е съобразена по-скоро със сезона.

ИВАН КИРЕВ

 

Да заснемеш радостта


Димитър Дардов с екипа си

Коронавирусът уби дребния сватбен бранш, смята един от най-добрите фотографи в Пловдив - Димитър Дардов.

При нас обаче отказана сватба няма, всичко е преместено и вече на 70 процента венчавките от май и април са заснети и изпълнени. Цената няма да се промени, защото екипите работят със скъпа техника, казва той.

При нискобюджетните фотографи се работи с по-стара техника, ала резултатът е различен. Това, което ще стане в сватбения бранш, е, че пандемията ще направи слабите по-слаби, а силните по-силни, заявява фотографът.

Неговите екипи имат за тази година заснети 86 сватби.

ИВАН КИРЕВ

 

През септември: Море от любов залива Стария град

Едни от най-бляскавите сватби се празнуват в Стария град

Нонстоп сватби ще има на 19 и 20 септември, когато ОП "Радостни обреди" и Общинският институт "Старинен Пловдив" организират атрактивната инициатива "Море от любов".  Всички часове за 20-и вече са запълнени, а за 19-и могат да заявят граждански ритуал само две двойки.  

Интересът към изнесените сватби в Стария град е огромен, казва шефката на предприятието Чудомира Пинджева.  Инициативата се провежда от няколко години, като организацията на ритуалите се поема от двата общински института. Сключването на гражданския брак става на ул. "Съборна" - главната на резервата.

Младоженците слизат по стълбите  до фонтана на  къща-музей "Златю Бояджиев", украсена с цветя, балони и панделки. Съпрузите получават право на безплатна фотосесия в красивия двор на къща "Хиндлиян". Ритуалът се провежда под звуците на електрическо пиано, цигулка и флейта. 

ВАЛЯ ЙЕРЕМИЕВА

 

Роми и турци с 1000 гости в Панаира

Сватбите на роми и турци стават все по-пищни, след като голяма армия от жителите на “Столипиново” и Шекер махала е заминала да работи в чужбина, а Дортмунд се прослави като един от най-примамливите за пловдивското малцинство.

И те предпочитат изнесени ритуали за граждански брак. Най-популярните ресторанти са “Керван сарай” на Брезовско шосе и ресторант до хипермаркет “Мосю Бриколаж”, който е на две крачки разстояние от махалата. Сватби с много гости - по 800-1000 души - се вихрят и в просторния ресторант в Панаира.

Служителите на “Радостни обреди” разказват, че колкото по-заможни са младоженците и техните родители, толкова повече се държи на класически ритуал, който изключва маанета и кючеци.

След като си кажат “да” и се врекат във вярност с подписи в книгата, организаторите на сватбата решават с каква музика да забавляват гостите.

ВАЛЯ ЙЕРЕМИЕВА

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?