Следвайте ни

Неви и Ернан – любов под знака на 13 СНИМКИ

viber icon

Когато срещне Неви и Ернан, човек не може да не се запита колко ли ще са красиви един ден децата им. Тя е българка - руса и зеленоока, а той е аржентинец, типичният латино герой, сякаш излязъл от филм на Тарантино. На дясната си китка Неви е изрисувала числото 13. „Тази татуировка направихме заедно със съпруга ми Ернан малко преди сватбата ни в Буенос Айрес. 13 е нашето щастливо число. Запознахме се на 13 април, на 13 януари заминах за Аржентина, на 13 юни се оженихме, на 13 януари дойдохме в България. Това си е нашата дата”, разказва младата жена.

Доскоро Неви и Ернан живели в "Кючук Париж", но решили да се поглезят и си купили апартамент в комплекс "Марица Гардънс". Посрещат гостите си около голяма маса, а Неви се вихри в кухнята. Често приготвя аржентински специалитети и гозби от цяла Южна Америка. Пред телевизора е отделила място, където сутрин прави йога. Заседналият начин на живот го налага. Със съпруга си работят в международна фирма за търговия и прекарват пред компютъра голяма част от деня си. Иначе Невена е диетолог, завършила е в Гърция и в момента прави консултации и изготвя режими за здравословно хранене. С Ернан обаче често удря на камък. Аржентинецът не отказва месо, пада си по тестени изделия и често тайно си угажда със сладкиши.

Но кухнята у дома е само нейна. За съжаление или за щастие, Ернан не се се навърта често край печката и не се меси в менюто. Придружава я по време на пазар, помага ѝ, но продуктите избира тя.

Кулинарните умения на Неви блеснали наскоро пред родата от Буенос Айрес. Сестрата на Ернан им гостувала за три седмици. Ходили до Гърция, където живее майката на Неви, после до Карлово, родното място на диетоложката. „Опитаха ракия, свински уши, сирене, кисело мляко. В Аржентина ги нямат. Сториха им се странни, особено тараторът и айрянът. Не им харесаха особено, но все пак това е въпрос на вкус. Те хапват говеждо месо, много люто и чесън. И се гордеят с аржентинското вино, което е познато навсякъде по света. А ние с Ернан пийваме чаша розе след работа, за да разпуснем. Обичам вино от малка. Дядо ми беше голям майстор. В Карлово, където съм израснала, имахме лозя и ходехме да берем грозде. Братята ми са там, имам къща“, разказва диетоложката.

Гърция и бодлите в характера

Тялото ѝ е украсено с множество рисунки. Всяка от тях има своята история. Най-голямата - на лявата ръка, се състои от три рози, по една за нея и двамата братя - Самуил и Цветелин. Със Самуил са близнаци, а Цветелин е три години по-малък. Тримата, въпреки че имат доста бодли в характера, си остават завинаги неразделни.

Когато със Самуил са на 14, заминават с родителите си за Гърция. „Винаги сме били заедно, от малки. Учехме в един и същи клас и седяхме на един чин. Усещаме се взаимно. Ако единият не се чувства добре, това се предава и на другия. Веднъж му се обадих, аз бях в Гърция, той вече се беше върнал в България. Усещах, че нещо се е случило. Оказа се, че е катастрофирал. Винаги има специално усещане между близнаците. Колкото и време да не сте се виждали, пак си оставате близки“, убедена е Неви.

Приятелки със Слънце и Луна

На остров Крит, където се заселило семейството ѝ, Неви веднага намира нови приятели. Особено близки станали с Николета - полугъркиня, полунорвежка, с която израснали заедно. Татуирали си Слънцето и Луната, както и една малка спирала, която никога не прекъсва - също като вечното им приятелство. „Моето Слънце е цветно, а нейната Луна - черно-бяла. Аз съм по-яркият характер от двете, но пък се допълваме“, усмихва се Неви. Тази година тя кумувала на сватбата на Николета на остров Крит. За якото моминско парти в Корфу пристигнали приятелки на младоженката от цяла Европа. Женихът пък е от Сърбия. „Ние сме микс семейства. Като се съберем, става весело. Сватбата беше на плажа. Приключихме в 8 сутринта, а на същия ден пътувахме за България. Преживяването беше доста екстремно“, спомня си българката.

 Срещу дрогата и захарта 

След завършване на училище тя записала диетология в университета в Лариса, Централна Гърция. През лятото работела в бара на хотел на Крит, за да си изкарва пари за следването. Дипломната ѝ работа е сериозно изследване за хранителните навици на наркомани, които преживяват възстановителен процес, за да се откажат от дрогата. Разработва я с колежка от университета. „Доказахме, че едновременно с наркотиците те се пристрастяват и към захарта. Срещахме се със зависими в продължение на 6 месеца. Много ме беше страх, защото понякога стават агресивни, а ние все пак бяхме две момичета. Пътувахме постоянно до болницата в Лариса, където има център за терапия на зависими. Понякога настръхвам, като си спомня как изглеждаха. Но колкото си по-млад, толкова си по-смел“, заключава Неви. Скоро дипломната ѝ работа ще бъде представена на конгрес на диетолозите в Калифорния.

Може пък да му е сестра!

Спомняте ли си онази реклама, в която жена, зърнала обекта на желанията си с друга, се надява: „А може пък да му е сестра!“. С Невена и Ернан се случва тъкмо обратното. Срещат се на плажа в Санторини на 13 април, той е със сестра си. Тя решава, че са гаджета. Срещата трае само няколко минути, но веднага си допадат и разменят контакти. Чак по-късно Неви разбира, че съперница не съществува. Писали си в продължение на 9 месеца всеки ден, от сутрин до вечер. За да може да си говори с малкия му племенник, който не знаел английски, Неви започнала да учи испански.

Дойдох в България 2017-а и си казах: Край, отивам му на гости! Наредих се на касата и си купих билет за Аржентина. Визата ми важеше за три месеца. Тръгнах съвсем сама, без да знам дори адреса му. Братята ми му пратиха домашна луканка, лютеница, какво ли не. Откъде да знам, че е забранено да се носи храна в багажа? На гишето ме питат какво ще правя в Аржентина. А аз: При гаджето! Показах им съобщенията от него, за да се убедят, че имаме връзка. Трябваше да декларирам къде ще живея. Добре че имаше интернет там, че да се разберем. Контролът е много затегнат - заради наркотиците“, уточнява момичето.

Ернан чакал с табела „Добре дошъл”, преведена с Гугъл транслейт, и изобщо не се смутил от грешката в нея. Неви цъфнала пред него, облечена в розово. Изглеждала екзотично на фона на ниските, пълнички, черни жени с дръпнати очи и оранжева кожа. Тръгнала от България при минус 20 градуса, пристигнала в Буенос Айрес при плюс 40. И естествено, пипнала ангина.

На следващия ден я запознал със семейството си. Нямало и месец, тя проговорила испански. В този момент родителите на Ернан погледнали на нея с уважение. Станало им ясно, че няма намерение да използва сина им, а държи на него.

Сватба в деня на каръците

Оженили се в мола на 13 юни, вторник. В Аржентина също има поверие за каръшки ден. Пак на фаталната 13-а дата, но не в петък, а във втория ден от седмицата. Логично, нямало наплив от кандидати да сключат брак точно на тази дата. Ернан пазил до последно предложението в тайна. Купил си костюм, станал рано сутринта, поръчал пръстена. Преоблякъл се във входа и ѝ звъннал да слезе, уж да му помогне с покупките. Когато Неви изприпкала до стълбището по пижама, изтупаният кандидат я посрещнал на колене и чул заветното „да“.

Сватбената церемония била в мол в Буенос Айрес. „Сутринта, докато ме гримираха, бях супер изнервена. Казах на свекъра: Аз съм българка, дай да пием по една ракия. Вдигнахме наздравица с домашната ракия от братята ми и той ме хареса още повече“, разказва през смях момичето. 

До мола стигнали с такси, а там гостите вече ги очаквали. На Неви ѝ станало криво, че роднините ѝ не присъстват на церемонията. Нямало как да планират пътуването толкова скоростно. Но Ернан, естествено, бил измислил всичко. Пуснал ѝ видео с пожелания от майка ѝ и приятелките ѝ, което те записали предварително. „Разревах се, че е помислил за мен. И решихме, че ще остана. Подновихме визата, а след брака имах право да остана да живея за постоянно в Аржентина“, спомня си диетоложката.

Няколко месеца по-късно решават, че Буенос Айрес не е най-спокойното място, на което да създадеш семейство. Опасно е, по улиците се шири престъпност. Ограбват и убиват хора всеки ден. Ако си жена, е изключено да се движиш без придружител, дори посред бял ден. Неви си спомня как съмнителен тип я преследвал в супермаркета. С огромни усилия тя се измъкнала и успяла да се добере до Районното.

Ако знаеш какво искаш, нищо няма да те спре

Не след дълго решават да се преместят в България. Пристигат тук на 13 януари 2018-а. „Бях много срамежлива, но се промених коренно. Ернан не говори български. Първите седем месеца нямаше право да работи. Наложи се да издържам и двамата. Продавах обувки в магазин на Главната. Оттогава много внимавам как се държа с продавачките и пробвам само ако имам намерение да купувам“, смее се младата жена. 

Когато пристигнали в Пловдив, били свикнали на доста по-високи заплати и очаквали  възнагражденията тук да са сходни с тези по света.

„В началото работих за 800 лева. Имаше цели седмици, в които почти нямахме какво да ядем. Сега можем да си позволим доста повече. Казват, че в България няма работа, а заплатите са ниски. Това са пълни глупости. Ние с Ернан сме доказателството. За две години начинът ни на живот се промени значително. Стана доста по-добър от този на повечето хора, които живеят тук от раждането си. Те просто не искат да подобрят стандарта си и все повтарят, че не става“, убедена е Неви.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?