Следвайте ни

Нещо страшно стана в bTV! Жени Марчева поиска...

viber icon

Грозен скандал се разиграва в ефира на "Тази събота" по bTV.

Жени Марчева бе поканила експерти, които да коментират данъчната система у нас и предложените нови мерки от синдикатите за уравновесяване между това, което плащат бедните и богатите. Разговорът между председателят на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев прерасна в голям спор, който завърши с напускането на единия от студиото.

"Ако погледнем самата структура на данъчните приходи, ще видим, че 2/3 са от косвени данъци. Обществено ясно на всички е, че косвените данъци, бъдейки с равни ставки – се смятат за по-несправедливи сред по-бедните части на населението, защото го натоварват повече от по-богатите. Всички преки данъци формират останалата 1/3. Съотношението в Западна Европа е точно обратното", каза председателят на КНСБ.

Димитров посочи още, че пакетът от 9 мерки на КНСБ цели да ребалансира това съотношение. Част от тях са необлагаем минимум, увеличаване на максималния осигурителен доход, елементи на семейно подоходно облагане и Данък „Богатство”.

"На европейско ниво, съотношението богати-бедни е най-високо в България, Румъния и Латвия. „Следващият данък, който ние смятаме, че трябва да бъде въведен е данъкът върху дигиталните обороти. Всички държави-членки в момента правят тези разчети. Данъкът върху дивидента също е ключов данък, който показва с колко се натоварва бизнесът – трябва да бъде увеличен на 10%", каза той.

Бизнесменът Красимир Дачев смята, че Данък „Дивиент” ще стане не 10, а 15 %, защото веднъж се облага с 10%, а след това с още 5%. "Тази дъвка се вади през годините, последният път беше през 1998 г., когато Данък общ доход беше 42,5%, а събираемостта беше 35%. Само за справка, днес събираемостта е около 90%. Плоският данък, съвсем не е плосък, защото аз, ако изкарам 100 лв., ще платя 10 лв. Това е доходен данък, той може да бъде обложен и да бъде администриран от общините, те нямат капацитет", посочи представителят на индустрията.

Дачев каза още, че Данък „Богатство” ще бъде сложен за събиране заради липсата на електронно правителство и изостаналата дигитализация на общините. Той допълни, че при увеличаване на данъците, бизнесът ще мигрира от България, а средната класа ще бъде ощетена. Повод за скандал стана виц, разказан от Дачев, в следствие на излагането на тезите „за” и „против”. "Госпожо Марчева, ние тук вицове ли сме дошли да си разказваме" , попита Димитров.

Жени Марчева най-учтиво го помоли да се върне на мястото си, за да продължат разговора и той дори тръгна натам. Журналистката се ядоса на Димитров и го попита кой от двамата е там да води предаването, след което той стана и си тръгна.

"Следващият път можете да го поканите за монолог", засмя се Дачев и Жени Марчева обяви краят на разговора им.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Марчо

14.07.2019 | 15:00

Какво толкова страшно нещо стана? Докато женка лапаше на бандита Дачев в ефир, Димитров и мина отзад. А тя дори не разбра, че е тъпа овца!

Отговори
2 1

Пфу

14.07.2019 | 09:09

Тая е пълен б*клук!

Отговори
3 2

чиче

13.07.2019 | 12:22

Манталитетът на Марчева е несъвместим с телевизионно предаване. Може ли въобще да се поставя въпрос кой командвал в студиото ѝ. Толкова и е акъла.

Отговори
7 4

намръщенЪ

13.07.2019 | 12:19

До платени поръчкови кифли ... и колкото в момента Босфорската телевизия БиТиВи е телевизия в момента

Отговори
8 2

13.07.2019 | 11:13

В България няма жрналистика, но пък баджачи бол.

Отговори
11 3

платени поръчкови кифли

13.07.2019 | 10:51

тая руспия да си извади нещото от дивия да разбере, че е толкова журналист, колкото баничарницата е хотел 5 звезди

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?