1939

Небесно събитие: Гледайте как Луната ще скрие Уран скоро

Хората, живеещи в Европа, Северна Африка или Северозападна Азия, ще могат да наблюдават как Уран минава зад Луната и ще се появи от другата страна в рядка лунна окултация този месец. Окултация е, когато един обект минава пред друг, скривайки го от погледа, пише fakti.bg.

Очаква се небесното събитие да се случи на 14 септември, а любителите на звездите ще могат да проследят редкия феномен. Планетата ще премине зад Луната в небето, като Луната временно ще блокира Уран от погледа. Около час по-късно ще се появи отново от другата страна на Луната.

Тъй като Луната е толкова близо до Земята в сравнение с всичко останало, което виждаме в нощното небе, тя се появява в различни точки, спрямо звездите и планетите, в зависимост от това откъде гледаме. Това означава, че лунните окултации, при които изглежда, че луната се движи пред планета, са

Лунната окултация вероятно ще може да се наблюдава около 22.30 часа. Събитието ще продължи около 50 минути, когато Уран изчезне зад Луната и след това се появи отново. За желаещите да се насладят на феномена, ще са необходими бинокъл или телескоп, защото 77% от Луната все още ще бъде осветена.

На 5 декември ни очаква второ окултиране на Луната и Уран.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

13.09.2022 | 04:10

БЛАГОДАРЯ за инфото МАРИЦА

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?