Следвайте ни

Най-старите настолни игри оцеляха и в 21. век

Шах, дама и табла са любими забавления в Китай, Рим и Египет през древността

viber icon

Игри, създадени преди хилядолетия, са популярни и в съвременния свят на интернет и електронните занимания. Шах, дама и табла са сред забавленията, използвани в древен Китай, Рим и Египет. Спорен обаче остава въпросът коя игра е най-старата.

Шах

Битката между двете армии върху 64 квадрата е измислена в Индия през 6. век, но има и такива, които смятат, че родината на популярната игра всъщност е Китай.

Дама

Дамата е толкова стара игра, че никой няма представа къде точно е създадена тя. Една от най-старите дъски за игра е открита в древен храм в Египет и се предполага, че е създадена през 1400 г. пр. н. е.

Го

Според една легенда играта Го е създадена от китайския император Яо (2356 -2255 г. пр. н. е.) Особено популярна била в Япония, където и получила своето име. Смята се, че възможните ходове са около два пъти повече от предполагаемия брой атоми във Вселената. 

Мехен

Създадена в Древен Египет, Мехен е хазартна игра, използвана в различни ритуали и церемонии. Дъска за мехен е открита в гробница, датираща от 2770 -  2650 г. пр. н. е.

Кралската игра на Ур

Измислена в Месопотамия преди близо 4600 г., Кралската игра на Ур (древен град на територията на съвременен Ирак) напомня в някои отношения на таблата. Подобни дъски са открити и в Египет (в гробницата на Тутанкамон) и Индия.

Табла

През 2004 г. при разкопки в Иран беше открита дъска за игра на възраст около 5000 г. Едни от най-старите правила на таблата са създадени през 480 г. във Византийската империя.  

Сенет 

Според повечето историци най-старата настолна игра в света е Сенет. Тя е създадена в Древен Египет, а дъски за игра са открити в археологически обекти, датиращи от 3500 г. пр. н. е.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?