1939

Най-щурият набор на "Марица" вдига шампионски купон

Пак ще се срещнем след 30 години

За първи път от 30 години насам най-щурият набор 72 на волейболистките и футболистите на "Марица" се събира на купон. Събитието е на 6 и 7 август в село Марково. То съвпада с 50-годишнината на възпитаниците на неразделния клас от Спортното училище в Пловдив. В него учат и тренират 22 момчета футболисти и 12 момичета волейболистки.

Повечето от тях успяха да направят впечатляваща спортна кариера, други пък имаха повече шанс извън терена. Момчетата бяха едно от най-талантливото поколение на родния клуб на Христо Стоичков, чийто стадион и досега е известен като "Мала Маракана" заради бразилския стил на кършиякалии. Веселин Джамбов нямаше 16 години, когато "Левски" предложи цяло състояние, за да го има в отбора. Йовко Иванов правеше "крачоли" на най-добрите защитници у нас, а Христо Цветков и Янко Узунов бяха титуляри в състава на "Марица", който за последно игра в "А" група през 1997 г. Васил Кръстев също защити авторитета на кършиякалийската школа с игра на най-високо ниво. Същото сториха Бойко Палийски, Владо Колев, Светлан Мендизов, Йовчо Тодоров, Георги Николов и вратарят Димитър Лалов. 

Техен треньор беше покойният Венко Мендизов, човек с огромна заслуга "Кършияка" да се гордее с най-добрата футболна школа у нас. В славния клас на набор 72 учи и волейболистката Александра Комитова, съпруга на бившия собственик на футболния "Ботев" Димитър Христолов, която също не е между живите. Останалите момичета като Милена Вълкова и Лилия Билдирева също имат заслуга за постепенното превръщането на днешния женски тим на "Марица" в тотален хегемон у нас. 

Вълнението на всички е голямо, признава Илияна Каратонева, която е част от тогавашната волейболна "Марица" и един от организаторите на събитието. Повечето ѝ връстници сега живеят зад граница. „Миналата година почина едно от момчетата – Стоян, и се събрахме на погребението му. После отидохме на кафе и там ни дойде идеята да създадем вайбър група "Марица 72", за да се свържем и с останалите. Оттогава всеки ден си пишем. В началото на годината решихме да организираме срещата в Марково“, разказва Каратонева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Методи Петров

Методи Петров

03.08.2022 | 15:57

На най - четената медия , предлагам компрометиращи снимки и записи от самия купон

Отговори
2 0
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

03.08.2022 | 16:45

А теб ще те има ли на снимките за достоверност ;)

Отговори
1 0
Методи Петров

Методи Петров

03.08.2022 | 23:33

Ако не ме напият

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

03.08.2022 | 15:12

ЧЕСТИТО

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?