Следвайте ни

Най-голямото съкровище на проф. Вучков на боклука

viber icon

Най-голямото съкровище на покойния проф. Юлиан Вучков - неговата огромна колекция от книги, е било изхвърлена на боклука, алармират възмутени фейсбук потребители. От няколко месеца насам част от ценните томове на тв легендата можели да бъдат открити да се продават по улични сергии и битаци за жълти стотинки.

Познати на професора останали неприятно изненадани, когато открили книги с лично и саморъчно написано посвещение, които са подарявали на него и половинката му Диана Душкова в годините назад, да прашасват по сергиите в окаяно състояние. Мистериозен обаче е пътят на колекцията на Вучков дотам.

Част от коментарите в социалните мрежи гласят, че съседи на покойния интелектуалец на столичната ул. „Христо Белчев“, където бе неговият апартамент, са забелязали преди време да се прави основно почистване на жилището. Именно при „оборката“ до боклукчийските кофи в съседство на кооперацията били захвърлени голяма част от книгите му.

Атрактивната колекция бързо била прибрана от книжни търговци на дребно, които предлагат литература втора ръка. Затова днес някои от томовете се продавали насам-натам из София. Други обаче отишли директно на сметището. Очевидци пък споделят, че чистачът, който изтарашил апартамента на професора, изобщо нямал представа предметите вътре каква стойност имат. Изпълнявал нареждания, за които му се заплащало.


Не е ясно дали изхвърлянето на колекцията на Вучков е било „поръчано“ от негови роднини или от новите собственици на малкото му жилище.

Припомняме, че след смъртта му през 2019 г. двустайното апартаментче в центъра на София отиде в ръцете на неговия брат – актьора от Народния театър Михаил Петров, тъй като той се явяваше единствен наследник на Вучков, който нямаше свои деца. Двамата не бяха в топли отношения, макар да бяха синове на една и съща майка. Приживе професорът се изказваше, меко казано, неласково по адрес на своя полубрат Михаил.

В неговите ръце отидоха и спестяванията в банка на любимеца на поколения зрители, който бе пословичен със своята пестеливост и мълвата гласи, че имал на влог близо 500 хиляди лева. Няма и година след смъртта на Вучков, който си отиде на 83-годишна възраст, плъзна слух, че брат му е продал апартамента му на столичен милионер, който веднага започнал ремонт вътре. Петров обаче не потвърди тази информация.

Докато бе жив, култовият телевизионер и критик мечтаеше някой ден да дари книжната си колекция на Столичната библиотека, пише "Ретро".

Коментари (2)

Виолета Павлова

Виолета Павлова

26.03.2021 | 15:07

Престанете да пишете глупости,а се захванете да организирате изкупуване на такива книги,защото никоя библиотека в страната НЕ проявява интерес - има случаи на медицинска и техническа литература,но нали ние откриваме топлата вода - всичко предишно няма значение - за съжаление!

Отговори
1 0
Нищо  ново

Нищо ново

26.03.2021 | 12:27

Това е поредното доказателство за големия упадък на културата на масовия българин. Боил- министърът сигурно не знае за това но добре знае че рушащата се сграда на сточна гара е гооляям паметник на културата.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?