2374

Най-богатите фамилии, които управляват света

Сигурно сте чували теорията, че почти всички световни пари са в ръцете на няколко богати фамилии. Някои от тях харчат парите си както пожелаят, а други водят по-тих и скромен начин на живот.

Но всички те си приличат по едно нещо - социалният им статус и позицията им в обществото са обгърнати в мистерия.

Някои хора смятат, че именно тези семейства контролират президентите и управниците на всички страни по света.

Известно е, че най-големите богатства в света са семейни, а времето е доказало, че роднините са най-надеждните бизнес партньори. Но някои фамилии наистина са се превърнали в нарицателно и синоним на богатство и власт. 

Днес ви представяме кои са те и каква е тяхната интересна история:

Семейство Сауд 

Фамилията Ал Сауд е кралската династия, която управлява Саудитска Арабия от 1932 година насам. Главата на фамилията е крал Салман бин Абдулаз Ал Сауд, а членовете на тази динатсия наброяват около 25 000. Главата на това семейство притежава абсолютна политическа власт, а всички членове на семейството заем важни правителствени и военни постове. На практика те могат да работят каквото си пожелаят и контролират около 20% от световните петролни резерви.

Семейство Рокфелер 

Създадено от братята Джон и Уилям, американското семейство от немски произход Рокфелер, е сред най-богатите в света. Джон Рокфелер е първият милионер в историята на света. Трупа своето богатство от търговия с петрол в края на XIX и началото на XX в., когато притежават 90% от пазара. Освен силни позиции в банковото дело (бившата Чейс Манхатън груп, понастоящем Джей Пи Морган) семейството държи силни позиции и в американската политика, като за близки на фамилията се споменават имената на Бил Клинтън и Майкъл Блумберг. Никой не знае точно колко са богати, но се смята, че притежават някъде около 3 трилиона долара.

Семейство Прицкер - те са еврейски имигранти, дошли от Украйна в Чикаго през 1881г. Фамилията Прицкер притежава корпорацията "Хаят", която се състои от 777 хотела в 54 страни по света.

Те имат своя награда в сферата на архитектурата и живеят в Чикаго, където имат и свой колеж по архитектура. В голяма степен, това семейство е определило начина, по който Чикаго изглежда днес.

Семейство Морган - множество теории твърдят, че фамилията Морган е определила целия политически курс на САЩ и контролира доста от банките по света.

Първият от семейството е Джон Пиер Морган, стартирал първата финансова империя в Америка. Той е продавал оръжия по време на Гражданската война, а през 1907г. е спрял колапса на банковата система. До днес те остават едно от най-влиятелните семейства в банковите среди. Те имат клонове не само в Америка, но и в Европа.

Фамилията Ротшилд 

Произходът на фамилията Ротшилд идва от немски евреи от Франкфурт. Семейството е сред създателите на банковата система в Европа в края на XVIII в. Пет от семейните разклонения на Ротшилд получават австрийска благородническа титла, дадена им от Хабсбургската империя още в началото на XIX в. Установилата се във Великобритания част от семейството получава благородническа титла от кралица Виктория. Смята се, че през XIX в. фамилията притежава най-голямото частно богатство в целия свят, като това статукво не се е променило и до ден днешен. В момента фамилията оперира в Монако, Люксембург, Франция, Швейцария, Лихтенщайн, Великобритания и Каймановите острови. Има доста теории около това семейството - от това, че държат всички световни пари до това, че спонсорират всички войни.

Династията Уиндзор - всички знаят, че това е британското кралско семейство.

След смъртта на Елизабет Втора начело на династията застана най-големият ѝ син - крал Чарлз Трети. Той стана и глава на Църквата и командир на военните сили. Всеки политик може да завижда на британското кралско семейство и силните политически позиции, които има. Смята се, че Елизабет и членовете на семейството ѝ имат пръст в световния ред, но със сигурност не са го показвали, защото живеят по-скоро скромен и спокоен живот, служейки в армията и извършвайки благотворителна дейност.

Кланът Барук - това семейство може да има по-малко пари от Ротшилд и Рокфелер, но имат по-голямо влияние.

Бернард Барук, човекът, основал клана, е бил съветник на 5 американски президента, както и близък приятел на Чърчил. Той е измислил термина "Студена война" и е контролирал изобретяването на атомната бомба. Някои смятат, че именно той е измислил структурата на световното управление. Има много малко информация за наследниците на фамилия Барук. Знае се, че Бернард е имал две дъщери и един син, който е починал през 90-те. Няма информация той да има внуци. Някои хора смятат, че те са били скрити и в момента живеят таен живот, но все още дърпат конците на американското правителство.

Семейство Опенхаймер - те притежават по-голямата част от златния резерв на земята.

Създателят на клана, Ърнест Опенхаймер, се преместил в Кимбърли, Южна Африка, където станал кмет и застанал на чело на компания за добив на диаманти. Много скоро пазарът бил монополизиран от него. В момента диамантената империя се управлява от внука му - Ники Опенхаймер. Те търгуват не само с диаманти, но и със злато, желязо, платина и индустриални минерали.

Семейство Уолтън - през 1962 г. Сам Уолтън отваря първия си магазин с името Walmart.

И така става един от най-богатите хора в света. С времето магазинът се превърнал в известната верига магазини Walmart, коятов  момента е най-голямата в САЩ. След смъртта му, компанията преминава в ръцете на съпругата му и четирите им деца. Освен супермаркети, семейството притежава и банката Arvest и колекционира ценни художествени находки.

Кланът Мърдок

Семейство Мърдок започват да градят империята си в Австралия. Кийт Мърдок започва кариерата си като политически журналист във вестник в Мелбърн. По-късно става главен редактор и успява да увеличи заплатите на всичките си служители, което го издига до поста на изпълнителен директор. Синът му Рупърт също става журналист. Постепенно двамата добиват контрол върху най-големите австралийски медии и създават т.нар. News Corporation. В момента те притежават 20th Century Fox, Fox News, Myspace и Dow Jones. Преди време бяха разследани за подслушване на кралското семейство, известни личности и политици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Цезар

Цезар

24.10.2022 | 14:16

Зи хайл той шеги оправи само на сапун

Отговори
0 0
Цезар

Цезар

24.10.2022 | 14:15

А мен къде ме забравихте бе

Отговори
0 0
Чичо Манчо

Чичо Манчо

23.10.2022 | 12:52

Вие сте много далеч от истината. На Морган даже името сте объркали. Направили сте някакъв посредствен превод от някъде и мислите, че ще избиете рибата. Поне като копирате нещо поне направете опит да направите бегла сверка на материала.

Отговори
19 4
МЕДИЙНИ глупаци

МЕДИЙНИ глупаци

23.10.2022 | 11:23

Коги пишат хейтърите за елита вие им триете постовете във фейса.Но щом медиите го казват,дано повярват повече хора,че не ги управляват тези за които са гласували.И България също се управлява от тези фамилии от които са дали пари на циганското Паси за да ни продаде ЗАДНИЦИТЕ на ФАЩ,която ИЗБИВА света с ИЗВРАТЕНИТЕ си експерименти!

Отговори
69 8
Largo

Largo

24.10.2022 | 10:16

Светът се разсипва от гадните еврейски алчни свине с техните корпорации

Отговори
16 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?