Следвайте ни

Наско Канара изригна: Занаятът ни загива! Забравихме какво работим

viber icon

Оркестър „Канарите“ и ръководителят му Атанас Стоев станаха победители в международния конкурс на фолклорна основа „Златни клавиши 2021“, който се проведе онлайн. Шестчленно жури от музикални специалисти от различни страни отредиха първото място в раздел „Ансамбли и оркестри“ на „Канарите“ и тяхната компилация от „Ганкино хоро“ и „Елено моме“ с времетраене от 7 минути, съгласно регламента.

Предизвикателството да участват в конкурса е дошло преди повече от месец, като идеята им подхвърлил музикалният педагог Веселин Джанкардашлийски, първоучителят на Атанас Стоев по акордеон и основател на музикалното училище в Стара Загора. Точно той е бил член на журито от България и настоявал да представи страната ни достойно с един от водещите народни оркестри. 

Атанас Стоев е горд от постигнатото за високата оценка от професионалното жури на световно ниво.  Изказва благодарност на колегите си, с които работи повече от 20 г. - Владо Величков, Христо Вълев, Митко Донев, Константин Ненчев, и синовете си на ударните инструменти - Стоян и Наско.

"От март миналата година реално сме без работа, освен едно участие в телевизията на Слави Трифонов. Какви ли не забрани и препятствия сме преживели в музикантския си занаят, но такова нещо като сегашното не е било. Ние забравихме какво работим. Мястото на тези оркестри е сред хората, на мегдана, на сватбата, а всичко това липсваше. На българина и имот да му отнемеш, няма да е толкова кахърен, но ако му посегнеш на веселбата и настроението, вече е друго нещо. Нашият музикантски занаят загива, селските веселби останаха спомен", заявява Атанас Стоев. 

Коментари (4)

Андрю

Андрю

03.03.2021 | 11:22

Някои свирят Атанасе-Чанове,Славяни ,Ибряма,Малака явно неси актоален с 8 певици

Отговори
0 0
Андрю

Андрю

03.03.2021 | 11:17

Някои сворят бе Атанасе Чанове ,Славяни, Малака ,Ибряма-явни неси актоален с 8 певици

Отговори
0 1
Селския музикант

Селския музикант

28.02.2021 | 22:19

Аве Наско хората няма какво да ядат ти с твоето акордеонче ли ще ги нахраниш.Айде продавай къщата-палат и ще изкараш някак си кризата.

Отговори
19 5
Българин родолюбец

Българин родолюбец

28.02.2021 | 20:48

Наско единствен който може да ви помогне, както до сега е г-н бойко. Така, че на 4. 4. да го подкрепим за пореден мандат, които да изкара за вечно в ЦСЗ. УСПЕХ!!!!!!!!!

Отговори
9 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?