Следвайте ни

Наказват Гала цели седем пъти, ето каква е причината

Съветът за електронни медии е наблюдавал предаването "На кафе" 15 пъти, като в седем от тях е наложил глоба на Нова телевизия, а в осем казуса е прекратил мониторинга без наказание. Това става ясно от отговори на СЕМ до "Сега" във връзка с постоянните изяви на медиуми и "лечители" в предаването.

Там гост е била и проверяваната от здравното министерство Кармен Лазарова, с чието посредничество млада онкоболна замина за Бразилия за лечение при трансмедуим, където състоянието й се влоши и се наложи да се набират средства за скъп специализиран транспорт. СЕМ е бил сезиран многократно от зрители заради "лечителите" при Гала.

Актовете, съставени на Нова заради "На кафе", обаче са за скрити реклами на лекарствени средства, на медицински услуги или за липсата на договори за спонсорство, обясниха от СЕМ. От съвета не уточняват какъв е размерът на наложените глоби, колко от тях са обжалвани и кои са потвърдени от съда. От медийния регулатор обясняват, че не са глобявали "На кафе" за реклама на алтернативни методи на лечение, тъй като в Закона за радио и телевизия не било предвидено подобно наказание.

"Според нормата на чл. 75, ал. 8 забранени за рекламиране са единствено лекарствени продукти, които се отпускат само по лекарско предписание, или лечение, което се назначава само по лекарско предписание. В случаите, които медийното съдържание се разминава с нормите на Закона за радио и телевизия, съветът е реагирал с административно-наказателни действия", обясняват от СЕМ.

Според Закона за здравето обаче е забранена и рекламата на каквито и да било алтернативни методи за лечение. Тъй като допълнителна разпоредба няма, след приемането на текста от здравното министерство твърдяха, че СЕМ ще следи какво се излъчва по телевизиите и при подозрение, че има подобна реклама, ще сезира здравните власти.

"СЕМ нееднократно е отправял писма с информация за сигнали и е искал експертни становища от МЗ и Столичната регионална здравна инспекция във връзка с медийни практики, представящи различни алтернативни методи, включително и за "На кафе". През 2017 г. бе проведена среща с ръководството на Нова тв, на която СЕМ постави въпроси, свързани с проблемните зони в "На кафе", тъй като длъжностните лица на СЕМ са ограничени от разпоредбата, която не допуска намеса под каквато и да е форма в редакционната политика на доставчиците", се казва в становището. Според шефа на регулатора София Владимирова в резултат от взетите мерки в "На кафе" е ограничена практиката да се представят различни методи на лечение, пише факти.бг.

"Що се отнася до тези методи, СЕМ няма законово основание да ограничи подобна практика. Следствие на наш сигнал Столична регионална здравна инспекция ни информира, че "инцидентни изказвания, изяви, споделено мнение, дори и да съдържат съмнителни твърдения или да предоставят противоречива информация, не обосновават правно заключение за осъществяване на определена дейност и не се наказват или се определят от закона като "маловажни случаи", допълват от регулатора.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?