Следвайте ни

Най-лошите оправдания да не променим живота си

viber icon

Вероятно едно от обичайните ви оправдания е, че нямате достатъчно време и затова нека да започнем директно със същината: 1. Никой не ме чува. Хората ще чуят всичко, което е забавно, интересно, искрено, смешно, шокиращо, информативно, вълнуващо, глупаво, сатирично, скандално, тъжно, наивно, секси... Ако не можете да накарате никой да ви слуша, проблемът не е в тях. Проблемът е във вас. Това, което искате да кажете е без значение. Променете посланието си така, че да има някакъв смисъл за хората, до които искате да достигнете. Тогава ще ви чуят.

2. Страх ме е.

Добре дошли в клуба. Всички се страхуваме. Имате избор: да позволите на страховете си да ви дърпат назад... или да използвате същите тези страхове като гориво, с което да направите каквото е необходимо, за да успеете. Самодоволството е враг на постиженията. Използвайте страха си, за да го прогоните.

3. Нямам пари.

За повечето предприемачи бизнесът се състои изцяло в изкуството и науката да постигнеш повече с по-малко – по-малко пари, по-малко хора, по-малко време и т.н. Приемете го. Вие никога няма да имате „достатъчно” пари или капитал или финансиране. Никога. Ако нямате достатъчно капитал да започнете своя бизнес по начина, по който планирате – променете плана. Не винаги можете да контролирате това, с което разполагате. Можете обаче да контролирате какво ще изберете да направите с това, което имате.

4. Нямам време.

Всеки разполага с еднакво количество време. Единствената разлика е в това какво правите с времето си. Ако сте блокирани под земята и имате кислород само за 24 часа едва ли ще тръгнете да си проверявате акаунта в Twitter или да си чатите с приятели или да прекарате малко „лично време” пред телевизора. Вместо това ще копаете и ще копаете и ще копаете през цялото време и без прекъсване. Приложете същото ниво на важност и спешност към това, което искате да постигнете и вашият график моментално ще се разчисти. Да намериш време да направиш нещо винаги зависи от това колко много искаш да го направиш.

5. Нямам необходимите умения.

Няма проблем. Придобийте ги. Отидете на училище. Прочетете книга. Прочетете 10 книги. Говорете с приятели. Намерете си почасова работа в малка компания. Намерете си почасова работа в някоя съвсем нова за вас индустрия. Намерете някой, който е направил това, което искате да направите и му предложете да работите безплатно за него срещу възможността да се учите. Това прекалено трудно ли ви изглежда? В смисъл, че ще платите твърде висока цена? Или не ви се струва справедливо? В такъв случай просто приемете, че никога няма да разполагате с тези умения и спрете да се оплаквате. Уменията и познанията не се раздават даром, а се придобиват и се заслужават.

6. Не разполагам с правилните връзки.

Покрай фирмените уебсайтове, LinkedIn, Facebook, Twitter и всички останали социални медии можете да достигнете почти всеки, с изключение на Папата и, вероятно на Боно. Всъщност някои хора са изненадващо лесно достъпни (дали това не е една от тайните за техния успех?). И все пак, започнете скромно. Започнете с нещо изпълнимо. Изградете основа. Добрата мрежа е като пирамида с широка база, а не тясна вертикална линия, която отива право до върха. Никога не забравяйте, че колкото по-влиятелен е един човек толкова по-затрупан е с искания от всякакъв вид. Сдобийте се с добра причина да потърсите контакт, първо дайте преди да очаквате да получите, и ще се изненадате от хората, които ще ви отговорят.

7. Много закъснях.

Джобс ви изпревари с графичния интерфейс и компютърната мишка...но пък Xerox изпревариха него. Зукърбърг не беше пръв със социалните медии. Бъфет едва ли е първия, който е купувал и държал акции. Този списък може да е безкраен. Иновацията никога не е еднократен и окончателен акт. Някои от най-успешните компании, и кариери, са базирани на усъвършенстването на съществуващи идеи и иновации. Вие сте много закъснели само в случай че нямате желание да бъдете по-добри, по-бързи, по-силни, по-евтини, или поне малко различни от тези, които са успели преди вас.

8. Не мога да измисля добра идея.

Да измислиш нещо ново е наистина много трудно. Да реагираш на нещо, което съществува е наистина много лесно. Разходете се наоколо и започнете да се оплаквате (на себе си). Ще видите тонове проблеми, които изискват решения. Тези решения са идеите, които ви трябват. Или пък се разходете наоколо във вашата работа и започнете да се оплаквате (отново на себе си). Има много проблеми, за чието разрешаване можете да помислите. „Ново” е трудно за измисляне. „По-добро” е доста по-лесно. Повечето кариери и компании са базирани на „по-добро”, а не на „ново”.

9. Не мога да поема риска.

Всеки риск, които поемате днес е риск, от който може да се възстановите утре. С времето можете да преодолеете почти всеки неуспех, спънка или провал, и да излезете от тях по-силни, по-умни и по-добре оборудвани да успеете следващия път. Ако никога не се опитате ще бъдете изпълнени само и единствено със съжаление. Когато някой ден сте вече стари и посивели и „свършени” ще погледнете назад и ще си кажете „Чудя се какво ли щеше да стане ако аз бях...”. Да гледате назад със съжаление е единственият риск, който никога не трябва да поемате.

10. По-добър съм в планирането, отколкото в изпълнението.

Не, не сте. Просто сте твърде мързеливи да се заемете с черната работа. Или си мислите, че вече сте си свършили работата. Или че сте над тези неща. Или – изберете си някакво друго оправдание. Всеки успешен човек, когото познавам може и когато е необходимо запретва ръкавите и свършва повече работа от всички останали. (И точно това е една от причините те да са толкова успешни). Нямате нужда от някакво трудно за дефиниране вродено качество, за да бъдете добри в изпълнението. Всичко, от което се нуждаете е дисциплина

Източник: obekti.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?