1939
Следвайте ни

На коя ръка да носим червен конец против уроки

viber icon

Всички знаем народното поверие, че червеният конец пази от уроки го връзваме на бебета, бременни жени и на всички, които се притесняват да не бъдат урочасани. Смята се, че той може да предпази от лоши очи и да донесе късмет и здраве. Суеверието, датиращо от дълбока древност, свързано с червения конец, има неясно начало. Хората са го слагали на животни, за да са здрави и да им помагат в работата по обработване на земите, както и на близките си, за да ги пазят от болести, пише Actualno.com

Смята се, че червен конец трябва да имат най-уязвимите – бременни, малки деца, възрастните хора, булките. Освен това с такъв конец се връзват и хора, които са по-податливи към лоши очи, които могат да предизвикат завист у околните. Сините, зелените и сивите очи се смятат за най-урочасващи.

Хора, които са преживели беда или инцидент, също могат да вържат червен конец на ръката си, за да се предпазят от бъдещи трудности и премеждия. Те от своя страна обаче също могат да урочасат някого без да искат.

В миналото хората са връзвали червен конец на най-възрастния човек вкъщи или на майката, защото тя мисли само добро.

Когато се слага червен конец на ръката, това става само с чисти помисли. Хубаво е да ви го сложи близък човек, който знаете, че ви мисли доброто. Ако конецът се скъса, значи някой ви е урочасал. Скъсването значи, че конецът си е свършил работата и ви е предпазил от злите очи. По българските земи червен конец на всички у дома се връзва на Игнажден, за да бъдат предпазени хората от лоши дни.

Червеният конец се връзва на лявата ръка на жените и на дясната при мъжете. Това символизира съответно женското и мъжкото начало. Освен това се счита, че ако е на лявата ръка, конецът предпазва от зли очи и магии, а ако е на дясната – от грешни постъпки на самия човек, който го носи. Кланящите се на кабала смятат, че червеният конец трябва да се връзва на лявата ръка, защото злото винаги атакува от ляво.

За талисман против уроки се смята именно червеният конец, защото този цвят символизира кръвта на човека, която тече във вените му. Той е олицетворение на силата и енергията, символ на здравето, използван в християнската религия.

Кабала също използва червен конец за защита. Последователите на науката смятат, че той може да повлияе положително върху човешката съдба, защитавайки собственика си от всичко лошо. Конецът се връзва със седем възела, колкото са Боговете, които ще пазят притежателя му. Хубаво е да се каже молитва при връзването на червения конец.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?