Следвайте ни

На 19 март 1911 г. е бил първият Международен ден на жената

viber icon

На този ден през 1911 г. по инициативата на Клара Цеткин за пръв път се празнува Международен ден на жената в Германия, Дания, Австро-Унгария и Швейцария. В основата на днешния празник са дълги борби на жените по света за равни права с представителите на силния пол.

На 8 март 1908 г. по улиците на Манхатън се провежда демонстрация на разгневени жени, основно работнички, с искания за увеличаване на заплатите, подобряване на условията на труд и въвеждене на избирателни права за жените.

Две години по-късно, т.е. в 1910 г. на Международната конференция на жените-социалистки в Копенхаген е предложено денят на жената да се отбелязва като Международен ден за солидарност с трудещите се жени в борбата им за техните права. Сред инициаторите е и Клара Цеткин, лидер на германските леви. В конференцията взимат участие 100 жени от 17 страни.

Първият Международен ден на жената се провежда на 19 март 1911 г. в Германия, Австрия, Дания и много други европейски страни - по предложение на немските жени (през 1848 г., на19 март пруския крал обещава да даде на жените право на глас и, разбира се, излъгал). Повече от 30 хиляди души взимат участие в манифестациите. За това събитие пише и Александра Колонтай, която, между другото, е създателка на една от първите книги за Международния ден на жената. Така до началото на Първата световна война в Европа на 8 март се провеждали манифестации и демонстрации на жените. В патриархална Великобритания господстващите мъже дълго време не са признавали празника и той започва да се отбелязва ежегодно едва след Втората световна война.

До 1916 година в САЩ също не е бил признаван статуса на международен празник на тази дата. Отбелязвали са я нередовно, и към края 30-те тя е почти забравена. Това е съвсем понятно, в Америка жените получават равно с мъжете право на глас едва в 1920 г., по-късно от Русия, 18 години по-късно от Уругвай, и 5 г. по-късно от Виетнам.

Официално на държавно ниво 8 Март се отбелязва само в Китай и бившия СССР. Към края на 60-те години с вълната от студентски бунтове, младежкия протест, "властта на цветята" и възраждането на феминисткото движение, с неговия невиждан практически и теоретичен размах и скандалния радикализъм, празникът е възроден.

8 Март се възражда в Европа със своя действителен лозунг - международната борба за права на жените. Този ден вече започва да се отбелязва в болшинството западни страни, а в 1975 г. е включен в списъка с официално признатите от ООН празници.

*Източник - http://bolgari.net.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?