Следвайте ни

На 10.10.2020 г. Пловдив чупи рекорд по сватби с 25 двойки

viber icon

Огледалната дата 10.10. се оказва една от най-желаните за сключване на граждански брак. 25 влюбени двойки ще чуят в събота "Менделсон" и ще се врекат във вярност в Пловдив. Подобен интерес отдавна не е имало, а часовете за 10 октомври бяха запазени още от пролетта, когато повечето от младоженците се отказаха от сватбената церемония заради извънредното положение в страната. Дори на 20.02.2020  и 22.02.2020 нямаше такъв невиждан наплив. В тези два дни под венчило минаха общо 32 двойки.

В събота на всеки половин час младоженците ще си казват „да“. Десет от двойките ще се венчаят в Дома на младоженците  на ул. "Христо Г. Данов", 9 - в зала „Тракия“, а 6 са предпочели изнесени ритуали, каза директорът на ОП "Радостни обреди" Чудомира Пинджева. Шефката на сватбите, както я наричат, ще празнува рождения си ден на същата дата, заедно с младоженците.

Чудомира Пинджева

От началото на юли до края на септември брак под тепетата са сключили 688 двойки, а за октомври са заявени 109 сватби.

Освен символичната дата, която носи късмет, кандидат-съпрузите са избрали и знакови места в Пловдив за изнесени ритуали. Церемонията на една от двойките ще е на Римския стадион, на друга - в  къща „Хиндлиян“ в Стария град. 

Повечето от ритуалите се провеждат на открито, където носенето на маски не е задължително. Предпазните мерки, включително и ограничен кръг гости - до 15-20, са в сила само за обредните зали. В събота и неделя брак се сключва в зали, защото тогава свири и пиано, а няма как да го изнесат навън.

От миналата есен младоженците могат да подават заявление за брак  с помощта на електронната система за записване, напомни Чудомира Пинджева.  

 

 

 
Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

И тройки ли има?

И тройки ли има?

09.10.2020 | 11:32

Участвам.

Отговори
0 1
намръщенЪ

намръщенЪ

09.10.2020 | 14:19

Пу-за мен Чудомира

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?